UGIR-1903 şi CONPIROM nu mai susţin memorandumul cu FMI şi se vor abţine în CES

Conducerea UGIR-1903 şi CONPIROM au decis să nu mai susţină memorandumul cu FMI şi să se abţină marţi de la vot în Consiliul Economic şi Social (CES), considerând că nu este problema patronatelor să decidă reducerea salariilor din sectorul public şi a pensiilor.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului UGIR-1903 şi CONPIROM nu mai susţin memorandumul cu FMI şi se vor abţine în CES

UGIR-1903 şi CONPIROM nu mai susţin memorandumul cu FMI şi se vor abţine în CES (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea celor două structuri patronale au votat în unanimitate ca membrii lor în CES se vor abţine de la aviz.

"Nu susţinem memorandumul în forma actuală. Pe de altă parte, nu cred că este treaba patronatelor să decidă asupra scăderii salariilor bugetare şi a pensiilor", a spus Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, într-o conferinţă de presă.

Corâci a arătat că a crezut că după întâlnirile de săptămâna trecută cu sindicatele şi patronatele, Guvernul va continua negocierile cu partea sindicală până marţi când se va discuta memorandumul din nou în CES, explicând schimbarea poziţiei UGIR-1903 faţă de memorandum.

"Nu vom susţine o formă a memorandumului care nu este negociată cu sindicatele, pentru că ne este frică de mişcările de stradă şi de grevă care vor urma în urma măsurilor de austeritate", a adăugat Corâci.

El a menţionat că la întâlnirea patronatelor cu premierul nu s-a discutat pe tema scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, ci doar măsuri de relansare economică.

Vineri, după întâlnirea cu premierul Boc, reprezentanţii UGIR-1903, ai CONPIROM şi ACPR au declarat că susţin memorandumul cu FMI, precizând de asemenea, că premierul este de acord unele propuneri, precum şi menţinerea facilităţilor în sectorul IT şi a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

UGIR-1903 şi CONPIROM au câte un membru în CES.

Pe de altă parte, UGIR-1903 şi CONPIROM susţin în continuarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană în sensul necesităţii reducerii deficitului bugetar, în special prin reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice şi creşterea încasărilor prin reducerea evaziunii fiscale.

Cele două confederaţii au reiterat necesitatea ca, în afara măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, Guvernul să elaboreze şi să aplice un plan de măsuri anticriză, astfel încât reducerile de salarii şi de pensii să nu fie inutile fără perspectiva relansării economice.

UGIR-1903 şi CONPIROM au reamintit setul de măsuri elaborate şi făcute publice în urmă cu zece zile, printre care scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi şi a înfiinţării de locuri de muncă, precum şi accesarea unui împrumut extern care să fie gestionat în comun de patronate, sindicate şi Guvern pentru susţinerea investiţiilor şi creării de locuri de muncă.

Pentru asigurarea necesarului de lichiditate în economie, UGIR-1903 solicită lichidarea creanţelor pe care statul le are către agenţii economici, prin plăţi directe sau prin compensare cu plăţi viitoare şi creşterea ponderii finanţării economiei reale de către CEC şi Eximbank.

În vederea stimulării investiţiilor şi înfiinţării de locuri de muncă, reprezentanţii patronatului propun adoptarea parteneriatului public privat, scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi şi a înfiinţării locurilor de muncă, precum şi generalizarea scutirii pe profitul reinvestit.

Totodată, începerea imediată a unor lucrări publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene, precum şi reducerea evaziunii fiscale şi a contrabandei sunt măsuri care în opinia UGIR-1903 ar duce la redresare economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici