GALERIE FOTO  Ultimele cuvinte ale primarul mexican decapitat la două zile după preluarea mandatului

Violenţa zguduie noul guvern mexican al preşedintelui Claudia Sheinbaum.

Urmărește
1536 afișări
Imaginea articolului Ultimele cuvinte ale primarul mexican decapitat la două zile după preluarea mandatului

Primarul decapitat la două zile după preluarea mandatului a fost înmormântat

Noul guvern al Mexicului a fost zguduit de uciderea primarului din Chilpancingo, capitala statului Guerrero, Alejandro Arcos Catalán, care a fost atacat şi decapitat la câteva zile după preluarea mandatului. Fostul edil a fost înmormântat ieri.

Primarul în vârstă de 43 de ani a depus jurământul pe 30 septembrie, cu o zi înainte ca prima femeie-preşedinte a Mexicului, Claudia Sheinbaum, să-şi preia mandatul. Preşedintele a confirmat ştirea, spunând jurnaliştilor că „se fac toate investigaţiile necesare”.

Fotografii cu capul însângerat al lui Arcos Catalán, afişate pe plafonul unei maşini albe în timp ce corpul lui zăcea prăbuşit înăuntru, au fost distribuite pe reţelele de socializare ca „memento” de către crima organizată mexicană.

Crima a avut loc după ce doi aliaţi apropiaţi au fost împuşcaţi în primele zile ale scurtei sale administraţii: secretarul, Francisco Tapia, care a murit pe 3 octombrie, în timp ce Ulises Hernández Martínez, fost comandant al forţelor speciale ale poliţiei, care urma să devină şeful securităţii Arcos Catalán, a fost ciuruit de gloanţe în ajunul învestirii primarului.

Cetăţeni şocaţi au distribuit filmările unui interviu acordat de primar înainte de moartea sa, în care a spus că vrea să fie amintit ca un campion al păcii şi fericirii. „Am trăit aici toată viaţa… şi aici vreau să mor – dar vreau să mor luptând pentru oraşul meu”, spusese Arcos Catalán.

Crima a stârnit furie şi dezgust: Alejandro Moreno, preşedintele partidului primarului ucis (Partidul Revoluţionar Instituţional - PRI) a denunţat ceea ce el a numit un „act de teroare” grotesc. Ricardo Anaya, un senator de opoziţie, a deplâns situaţia „înfricoşătoare” de securitate din Mexic, unde peste 450.000 de oameni au fost ucişi de când preşedintele Felipe Calderón şi-a lansat „războiul” eşuat împotriva cartelurilor de droguri, în 2006.

„Faptul că l-au decapitat pe primarul unui oraş atât de important ar trebui să ne înfioare. Este absolut inacceptabil şi trebuie să facem ceva pentru a ne asigura că nu se va întâmpla din nou”, a spus Anaya reporterilor, solicitând o schimbare imediată a direcţiei în politica de securitate.

Preşedintele Sheinbaum a promis că va continua, pe parcursul mandatului său de şase ani, aşa-numita politică de securitate „îmbrăţişări, nu gloanţe” a predecesorului şi mentorul său, naţionalistul Andrés Manuel López Obrador, 70 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
decapitare,
mexic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici