Ultimii patru angajaţi ai Amurco Bacău aflaţi în greva foamei de o săptămână au renunţat la protest

Ultimii patru din cei 18 angajaţi de la Combinatul Amurco Bacău, aflaţi în greva foamei de o săptămână, au renunţat, marţi, la protestul extrem, la o zi după ce ceilalţi colegi şi-au întrerupt greva odată cu primirea salariilor restante pe ultimele patru luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Ultimii patru angajaţi ai Amurco Bacău aflaţi în greva foamei de o săptămână au renunţat la protest

Ultimii patru angajaţi ai Amurco Bacău aflaţi în greva foamei de o săptămână au renunţat la protest (Imagine: Liviu Maftei/ Mediafax Foto)

La o zi după ce 14 angajaţi de la Combinatul Chimic Amurco Bacău au renunţat la greva foamei, ultimii patru salariaţi şi-au încetat şi ei protestul extrem, chiar dacă nu li s-au plătit în avans, aşa cum au cerut, şi cele trei salariile compensatorii, care se acordă la disponibilizarea colectivă, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

"Directorul general le-a explicat salariaţilor că nu este legal să se facă plata în avans a salariilor compensatorii, în condiţiile în care, potrivit contractului colectiv de muncă, aceste drepturi băneşti se achită la 30 de zile de la data concedierii colective. Oricum, doi dintre cei care se mai aflau în greva foamei au fost luaţi acasă de către soţii", a declarat, marţi, corespondentul MEDIAFAX preşedintele Sindicatului "Chimfert" din cadrul societăţii Amurco Bacău, Gheorghe David.

Ceilalţi 14 salariaţi aflaţi în greva foamei de o săptămână au renunţat, luni, la protest, după ce şi-au primit salariile restante pe ultimele patru luni, inclusiv primele de vacanţă.

De asemenea, ceilalţi 400 de angajaţi ai combinatului Amurco şi-au primit o parte din salariile restante pe lunile februarie şi martie, suma totală plătită ridicându-se la două milioane de lei.

Pentru a ajunge cu salariile la zi, patronatul trebuie să mai vireze în conturile salariaţilor încă 2,3 milioane de lei.

Cei 18 salariaţi ai Amurco au intrat în greva foamei în urmă cu o săptămână în semn de protest faţă de patronat, care nu le-a mai plătit salariile de trei luni. Protestul colectiv al acestor angajaţi a început la o săptămână după ce patronatul promise că va achita salariile restante până pe 23 mai, ceea ce nu s-a întâmplat. Din cei aproximativ 6.000 de lei pe care îi are de primit, în medie, fiecare salariat, angajaţii încasaseră câte 200 de lei, bani proveniţi, potrivit sindicatului societăţii Amurco, din fierul vechi tăiat şi vândut din combinat.

Combinatul băcăuan de îngrăşăminte chimice, patronat de omul de afaceri Ioan Niculae, şi-a oprit activitatea pe 27 februarie, după un an de zile în care a funcţionat sporadic. În consecinţă, 300 din cei 420 de salariaţi ai societăţii vor fi disponibilizaţi colectiv începând cu luna iunie, restul angajaţilor rămânând în continuare în combinat pentru a asigura conservarea instalaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici