Ultimul anunţ al Apa Nova în legătură cu apa de la robinet, în Bucureşti: Analizele confirmă că apa este potabilă

Apa Nova anunţă că în urma analizelor efectuate în ultimele ore calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către companie consumatorilor din Bucureşti sunt sigure. Distribuitorul de apă din Capitală menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii lucru care a dus la mărirea valorilor de amoniu din râul Argeş. Cu toate acestea, distribuitorul spune că valorile de clor sunt în limite normale.

Urmărește
15150 afișări
Imaginea articolului Ultimul anunţ al Apa Nova în legătură cu apa de la robinet, în Bucureşti: Analizele confirmă că apa este potabilă

Ultimul anunţ al Apa Nova în legătură cu apa de la robinet, în Bucureşti: Analizele confirmă că apa este potabilă

Apa Nova precizează că, începând cu seara zilei de 30.01.2019, a mărit numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6.

„Rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti în acest moment arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mici de 0,10 mg/l”, anunţă Apa Nova într-un comunicat remis Mediafax, concentraţie care se menţine în limitele normale, între 0,10 – 0,50 mg /litru, conform legislaţiei.

Compania de distribuţie a apei menţionează că urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, a crescut concentraţia de amoniu din râul Argeş, acesta fiind una dintre cele doua surse de apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producţie a apei potabile pentru capitală.

„Administraţia Naţională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a producătorului şi operatorului de apă potabilă pentru municipiului Bucureşti pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acţionat conform Bunei Practici Industriale pentru situaţii specifice, prin creşterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăşi limita maximă admisă. Efectul creşterii dozei de clor a condus la apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6”, anunţă ApaNova. 

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiţii de calitate şi siguranţă a apei potabile, operatorul îşi cere scuze consumatorilor săi care au resimţit acest disconfort.

Conform legislaţiei în vigoare, concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranţă a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii).

Ministerul Sănătăţii a transmis miercuri seara că până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei că apă din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igienă personală. Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea ,,apă este bună de băut".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici