- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.04.2018, 15:39)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimul termen din dosarul ANRP, în care este judecată Alina Bica, stabilit pentru 20 aprilie
La termenul de joi, de la ÎCCJ, în dosarul ANRP, în care Alina Bica este acuzată de corupţie, alături de Dorin şi Alin Cocoş, instanţa anunţat finalul dosarului pe fond, stabilind pentru data de 20 aprilie ultimul termen. Fostul vicepreşedinte ANRP, Remus Baciu, inculpat în dosar, a fost audiat.
Urmărește
678 afișări
Ultimul termen din dosarul ANRP, în care este judecată Alina Bica, stabilit pentru 20 aprilie
„Stabilim termen data de 20 aprilie, la Sala Secţiei Comerciale, ora 9. Termen la care se vor deschide dezbaterile”, a anunţat preşedintele completului de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ), Lucia Rog.
La termenul de joi, fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, a cerut o reaudiere, menţionând că nu ar dori ca instanţa să rămână cu impresia că a avut, pe parcursul judecăţii, o „atitudine de indolenţă şi de nepăsare faţă de dosar”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Vreau să spun, şi sunt gata să jur, că nu am avut reprezentarea faptului că trebuie să cercetez personal fiecare dosar în parte. Acesta e adevărul pe care eu îl simt. (...) Când au fost angajaţi specialişti de la ANVAR, am considerat că rezultatul evaluării e corect. Nu am studiat ştiinţe reale decât în clasa a X-a, dar ştiu de la matematică, de la chimie, că poţi să foloseşti mai multe metode, dar rezultatul e întotdeauna acelaşi. (...) Am citit standardele, dar nu am considerat că le-am înţeles şi că pot să le aplic. Discuţia a fost în comisie ca să le denumesc empirice sau chiar mai jos. (...) Eu m-am abţinut când Alina Bica a venit cu o listă. A venit cu mai multe poziţii pe care le-a citit, erau mai multe dosare. (...) Nu ştiu ce aş fi putut să fac de natură a ajunge la suma din rechizitoriu şi de a scăpa de acuzaţii. Mă tot întreb cum ar fi trebuit să fac şi cum ar fi trebuit să procedez şi nu văd nicio cale. Sunt gata să fiu testat cu poligraf. (...) Soluţia salvatoare pentru mine ştiu care ar fi fost: să lipsesc de la şedinţele comisiei”, a declarat în faţa instanţei Remus Baciu.
Totodată, instanţa a supus dezbaterii şi onorariile solicitate de către experţii desemnaţi în dosar. Doi dintre experţi au cerut 22.000 lei, iar al treilea 68.000 de lei. Reprezentantul Ministerului Public s-a opus cererii lor.
Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care erau în componenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica. În acest dosar a fost trimisă în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri.
Au mai fost trimişi în judecată şi fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogda, fost vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.
Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.
"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", au precizat la acel moment anchetatorii.
Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
"Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului", a mai aratat DNA.
Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.
Alina Bica se află în Costa Rica de la sfârşitul anului trecut, avocaţii acesteia menţionând că este în imposibilitatea de a călători.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: A murit actriţa Carmen Stănescu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe