- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.06.2013, 13:36)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, în august
Tribunalul Bucureşti a stabilit joi ca dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, să aibă termenul final în 29 august.
Urmărește
300 afișări
Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, în august (Imagine: Shutterstock)
Instanţa a reluat, joi, dezbaterile în dosarul privind modul în care a fost privatizat ICA.
Cu acest prilej, a fost audiat, din nou, inculpatul Nicolae Vlad Săvulescu, fost şef al Direcţiei privatizări-concesionare din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
Acesta a arătat, în esenţă, că ICA nu a fost singurul institut în cazul căruia a întocmit documentaţia şi că pentru toate entităţile privatizate în mandatul lui au fost folosite aceleaşi prerogative legale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Săvulescu a arătat că nu înţelege de ce procurorii anticorupţie susţin că doar în cazul ICA s-au comis ilegalităţi la privatizare.
După audierea acestuia, instanţa a dispus citarea cu mandate de aducere a lui Laurenţiu Lupu - martor propus de apărare.
Instanţa a mai arătat că singurul termen pe care îl mai acordă acestui dosar este 29 august, solicitând avocaţilor să-şi pregătească pledoariile finale pentru această dată.
În 28 mai, Dan Voiculescu a declarat, la Tribunalul Bucureşti, că procurorii susţin faptul că el ar fi influenţat telepatic conducerea ICA să facă ilegalităţi, omul de afaceri subliniind, în acelaşi context, că în rechizitoriu apar "poveşti" fără legătură cu el.
Voiculescu a dat declaraţii atunci în faţa instanţei timp de aproximativ 40 de minute, arătând că este "absolut nevinovat" în raport cu acuzaţiile pe care i le aduc procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
"Infracţiunea de spălare de bani este un nonsens, pentru că eu nu pot să îmi spăl propriii mei bani. Toate veniturile mele legale erau în bănci. Nu am avut niciun amestec în procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitaţia, nu am avut cunostinţă de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare", a spus Voiculescu.
Fondatorul Partidului Conservator a mai spus că "un lucru" din rechizitoriu reprezintă, pentru el, "un semn de întrebare", şi anume acela că "singura cale" prin care el ar fi putut "influenţa membri de partid, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi pe cei din ICA era prin telepatie".
"Consider ca privatizarea a fost făcută conform legii, la data respectivă. După ce am lecturat de mai multe ori rechizitoriul, consider că ceea ce se scrie e o poveste. (...) Acolo sunt supoziţii, poveşti care nu au nicio legatură cu persoana mea şi operaţiunile care apar în rechizitoriu", a mai spus el.
Cu acelaşi prilej, Voiculescu a explicat că societatea Grivco ar fi plătit o datorie a ICA cu bani împrumutaţi de la el. "Exista un pachet de acţiuni pe care ICA le-a scos la vânzare, prin ADS, şi Grivco le-a cumpărat. Nu au existat terenuri sau clădiri (...) Eu nu am reprezentat niciodată societatea Grivco",
Dan Voiculescu a mai arătat că Grivco a desemnat un reprezentant, respectiv pe Sorin Pantiş, pentru a participa la procesul de privatizare a ICA. "La acel moment, Pantiş era director al Grivco. Din câte cunosc, el nu a fost membru de partid al Partidului Umanist (actualul PC - n.r.)", a mai eplicat el.
Voiculescu a ţinut să sublinieze şi că nu a avut "relaţii speciale" cu Gheorghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş, că o ştie pe Vica Ene "de prin '92" şi că nu îi cunoaşte pe ceilalţi inculpaţi din dosar.
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Avocaţii lui Voiculescu au cerut audierea preşedintelui Traian Băsescu în dosarul privatizării ICA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe