UMF Cluj, prima universitate din Europa Centrală şi de Est care te poate face să devii podiatru

  • Aprope 60 de români suferă zilnic o amputaţie la nivelul membrelor inferioare.
  • Podiatria, care se ocupa de îngrijirea piciorului, va putea fi studiată din toamnă la UMF Cluj.
  • În România sunt doar două clinici de podiatrie, iar medicii s-au specializat în străinătate.
Urmărește
2126 afișări
Imaginea articolului UMF Cluj, prima universitate din Europa Centrală şi de Est care te poate face să devii podiatru

UMF Cluj, prima universitate din Europa Centrală şi de Est care te poate face să devii podiatru

După ani şi ani, din toamnă poţi deveni medic podiatru şi în România.

Universitatea de Medicină şi Framacie din Cluj introduce masterul în podiatrie. Această meserie a fost recunoscută şi introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România abia la sfârşitul anului 2018.

Practic, podiatria se ocupă de îngrijirea piciorului, iar cei care au cea mai mare nevoie de ea, sunt pacienţii care suferă de diabet şi anume 11% din români.

Anual, în ţara noastră au loc peste 5.000 de amputaţii. Includerea unui podiatru în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputaţiilor, spun specialiştii. În ţările din Vest există şi Facultatea de Podiatrie, iar elevii de liceu pot opta să fie licenţiaţi în acest domeniu. La masteratul în podiatrie de la UMF Cluj se vor putea înscrie absolvenţii de studii de licenţă precum asistenţii medicali, kinetoterapeuţii, fizioterapeuţii, dar şi medicii şi farmaciştii. În România, momentan, sunt doar două clinici de podiatrie, iar medicii de aici s-au specializat în străinătate.

  • „Am dezvoltat şi am pus spre acreditare un nou masterat al Facultăţii de Meidicină şi anume podiatria. Sunt convinsă că va fi cerere pentru că este o specializare care lipsea din profesiile medicale dedicate sănătăţii şi sunt convinsă că interesul va fi unul crescut”, spune rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu
  • „Persoanele cu diabet zaharat ar beneficia cel mai mult de un podiatru. Apoximativ 60 de persoane pierd zilnic un picior în România din cauza amputaţiilor. Aceste amputaţii ar putea fi prevenite dacă ar exista un specialist. O persoană cu diabet zaharat trebuie să îşi verifice zilnic picioarele”, completează medicul specialist diabetolog, Bogdan Apan. 
  • „Podiatria nu se adresează doar persoanelor cu diabet, ci există  multe alte patologii asociate, de la îngrijirea estetică a picioarelor, dermatologic, piciorul sportiv, piciorul traumatic,  piciorul în dezvoltare. Noi nu avem astăzi licenţiat podiatru în România”, spune medicul neurolog, Bogdan Florea.
  • „Noi asta vrem, să facem să reducem riscul amputaţiilor.  Avem nevoie de podiatru pentru că avem nişte soluţii în plus comparativ cu ceea ce putem găsi în momentul de faţă la noi în ţară  în spitalele de stat”, conchide medicul specialist chirurg, Irina Micu. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici