- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UMF Târgu Mureş - subiectul unor controverse asupra dreptului de învăţământ în limba maternă
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, în ultimele luni, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede noua lege a educaţiei, iar cele româneşti, că se vrea "scindarea".
UMF Târgu Mureş - subiectul unor controverse asupra dreptului de învăţământ în limba maternă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Acum, UMF Târgu Mureş devine şi una dintre condiţiile puse de UDMR pentru a susţine Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu.
În ultimele luni, formaţiunile politice maghiare au reclamat insistent o discriminare în ce priveşte învăţământul în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care nu s-ar permite decât la cursuri, nu şi la lucrările practice.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a afirmat, în octombrie 2011, când secţiile română şi maghiară au deschis separat anul universitar, că nimeni nu se opune învăţământului în limba maghiară la universitate, însă numărul de cadre didactice de la secţia maghiară nu este suficient pentru a asigura un învăţământ de calitate, dacă şi lucrările practice s-ar desfăşura în limba maternă. Rectorul afirma că, din discuţiile avute cu reprezentanţii secţiei maghiare a UMF Târgu Mureş, a tras concluzia că de fapt se doreşte separarea celor două secţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
În ce priveşte Carta Universităţii, contestată de formaţiunile politice maghiare pentru partea referitoare la învăţământul în limba maternă, Copotoiu spunea că unele observaţii făcute de oficiali ai Ministerului Educaţiei nu vizau probleme de fond, ci erau "mai mult gramaticale".
În 6 octombrie 2011, aproximativ 500 de oameni s-au adunat pentru a comemora generalii martiri de la Arad, după care au pornit, la îndemnul preşedintelui Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, spre UMF Târgu Mureş, punând garoafe roşii, albe şi galbene în gardul universităţii.
Tokes a explicat că garoafa roşie simbolizează jertfa generalilor martiri, cea galbenă - învăţământul superior în limba română, iar cea albă - învăţământul superior în limba maghiară.
"Am în mână două fire de garoafă, lipseşte una, cea albă. Cea galbenă reprezintă educaţia superioară în limba română, cea roşie înseamnă sângele eroilor care s-au sacrificat pentru patrie, iar cea albă reprezintă educaţia în limba maghiară, care este în curs de a lipsi de la UMF Târgu Mureş", declara el.
Apoi, formaţiunile maghiare au protestat faţă de situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, susţinând că Senatul UMF a adoptat ilegal Carta Universităţii, care discriminează maghiarii.
În 21 noiembrie 2011, Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR) a atacat la Tribunalul Mureş, în instanţa de contencios administrativ, Carta UMF Târgu Mureş, cerând constatarea nulităţii documentului.
Avocatul asociaţiei, fostul preşedinte al UDMR Mureş Kincses Elod, declara că a atacat Carta UMF Târgu Mureş întrucât aceasta nu respectă prevederile Legii Educaţiei 1/2011 referitoare la învăţământul în limbile minorităţilor.
El spunea că a cerut instanţei constatarea nulităţii cartei şi obligarea conducerii universităţii la modificarea documentului, făcând un apel la vicepremierul Marko Bela să intervină în proces, în favoarea reclamantului.
În 7 decembrie 2011, Ministerul Educaţiei a propus neavizarea Cartei UMF Târgu Mureş, "până la însuşirea tuturor observaţiilor", care au fost făcute "în vederea însuşirii caracterului multicultural al universităţii", partidele din opoziţie reclamând o imixtiune în autonomia universităţii, în timp ce prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a susţinut că este vorba doar de "recomandări".
Atunci, secretarul executiv al PSD Mureş, juristul Cornel Brişcaru, a dat publicităţii o "Scrisoare deschisă referitoare la tensiunile susţinute de către PDL şi UDMR în UMF Târgu Mureş", în care susţinea că universitatea a fost "cedată de PDL către UDMR pentru liniştea guvernării", dat fiind că, în baza autonomiei universitare, Senatul UMF Târgu Mureş nu a votat caracterul de universitate multiculturală, prin transpunerea articolului 135 din Legea Educaţiei în Carta Universitară. Potrivit sursei citate, studenţii UMF Târgu Mureş au oricum posibilitatea de a învăţa în limba maghiară, însă "şantajul politic al UDMR la actuala guvernare determină tendinţe separaţioniste într-o Europă în care se discută de unitate".
De cealaltă parte, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, declara că adresa de la Ministerul Educaţiei "nu schimbă nimic", fiind vorba, "categoric, de propuneri şi recomandări".
"Carta ţine de competenţa exclusivă a Senatului Universităţii, care votează democratic ce acceptă, respectând Legea învăţământului. De recomandările din adresa respectivă se poate ţine cont sau nu, cei din Senatul UMF Târgu Mureş sunt suverani. Nu există vreun imperativ legal să accepte aceste recomandări. Activitatea universitară nu e afectată, Senatul UMF e cel care decide. Cred că autonomia universitară e un principiu ce trebuie respectat de oricine, fără imixtiuni", declara atunci Paşcan, care sublinia că Senatul UMF Târgu Mureş este liber să-şi adopte Carta, în urma unui vot democratic, fără niciun fel de ingerinţă.
În 20 ianuarie, europarlamentarul Sabin Cutaş (PC) declara că a avut o întâlnire cu conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, asigurând-o că îi va susţine punctul de vedere, dacă va fi cazul, în forul european. Cutaş spunea că a aflat că în Comisia pentru drepturile minorităţilor din Parlamentul European s-a prezentat un material în care s-au adus "acuze dure, nedrepte" vis-a-vis de subiectul asigurării învăţământului în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, de către profesorul Brassai Attila, preşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai.
În această săptămână, la UMF Târgu Mureş se desfăşoară alegerile pentru consiliile facultăţilor şi pentru Senatul Universităţii.
Prorectorul UMF Târgu Mureş, Klara Brânzaniuc, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că o mare parte dintre profesorii maghiari ai universităţii au lipsit de la primul tur al alegerilor pentru Senat, organizat în urmă cu o zi, astfel că rezultatele au putut fi validate doar la Medicină Dentară.
"Majoritatea colegilor de la secţia maghiară nu s-au prezentat la primul tur, referitor la alegerile pentru Senat şi consiliile facultăţilor. Având în vedere condiţia de prezenţă de peste două treimi, s-au validat rezultatele din primul tur doar la Medicină Dentară, la restul facultăţilor procesul se reia miercuri", a precizat Brânzaniuc.
UMF Târgu Mureş îşi va alege noua conducere la sfârşitul acestei luni, în cursa pentru rectorat fiind înscrişi trei profesori universitari - şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Tiberiu Băţagă, actualul decan al Facultăţii de Medicină, Leonard Azamfirei, şi prorectorul UMF Târgu Mureş, Klara Brânzaniuc.
UDMR are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.
(Material realizat de Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO