Un alt asasinat a avut loc la Oradea, pe stradă, în 2009, victima fiind un taximetrist

Un alt asasinat a avut loc la Oradea în 2009, când un taximetrist a fost găsit mort într-un şanţ, anchetatorii stabilind că acesta a fost împuşcat cu un revolver, în timp ce se afla la volanul autoturismului, principalul suspect în acest caz fiind ulterior achitat de Tribunal şi de Curtea de Apel.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Un alt asasinat a avut loc la Oradea, pe stradă, în 2009, victima fiind un taximetrist

Un alt asasinat a avut loc la Oradea, pe stradă, în 2009, victima fiind un taximetrist (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax foto)

Taximetristul, Bajkan Peter, a fost găsit mort în 11 februarie 2009, într-un şanţ de pe Calea Sântandreiului.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, acesta a fost împuşcat cu un un revolver cu glonţ, în timp ce se afla la volanul autoturismului, după care a fost târât şi abandonat sub un pod rutier.

O noapte mai târziu, autoturismul taximetristului a fost găsit abandonat în parcarea unui bloc.

În aceeaşi noapte, după expertizarea autoturismului, procurorii l-au reţinut şi pus sub învinuire pentru omor pe Nicolae Oros, în baza amprentei de pe uşa maşinii şi a unei declaraţii a tatălui său, care nu îi confirma alibiul, şi anume că în noaptea crimei tânărul ar fi dormit acasă.

În 20 februarie 2009, Curtea de Apel a dispus punerea lui Oros în libertate, apreciind că procurorii nu au adus alte probe clare împotriva lui. În plus, s-a dovedit că tânărul circulase cu maşina victimei cu o zi înainte de comiterea crimei.

După o lună, Oros a fost rearestat, fiindcă între timp procurorii primiseră raportul de expertiză biocriminalistică întocmit la Bucureşti. Specialiştii au descoperit celule epiteliale care îi aparţin lui Oros pe probele ridicate din interiorul maşinii. Procurorii susţineau că amprentele tânărului apăreau pe volanul maşinii şi pe mufele staţiei de emisie-recepţie, însă, cu toate acestea, nu au putut dovedi acest lucru deoarece, la ridicarea probelor, au omis să indice pe recipientele în care le-au depozitat locul de unde le-au recoltat.

Ulterior, solicitarea făcută de avocatul lui Oros pentru o contraexpertiză a fost refuzată, pe motiv că probele strânse din maşină s-ar fi consumat la prima analiză.

Pe de altă parte, arma cu care taximetristul fusese împuşcat nu a fost găsită, iar pe motiv că Parchetul nu avea parafină anchetatorii au refuzat şi proba cu această substanţă, care ar fi elucidat dacă Oros a tras cu o armă sau nu. Mai mult, după analizarea urmelor de paşi găsiţi la faţa locului s-a dovedit că aceştia nu-i aparţin tânărului, deoarece diferă nu doar modelul pantofilor, ci şi mărimea.

Cu toate acestea, în 3 iulie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a tânărului, în stare de arest, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Nicolae Oros a fost achitat, în aprilie 2010, de Tribunalul Bihor, judecătorii dispunând totodată eliberarea lui din arest. Decizia Tribunalului a fost însă atacată cu apel de procurori, iar apelul a fost judecat de Curtea de Apel Oradea, care a menţinut sentinţa dată de Tribunalul Bihor. Şi sentinţa Curţii de Apel Oradea a fost atacată, iar ICCJ a decis să retrimită dosarul la Curte pentru rejudecare.

În ultimii ani au avut loc mai multe cazuri similare în ţară, unele dintre ele fiind reglări de conturi între membrii unor grupări interlope.

În ianuarie 2012, un poliţist a împuşcat un tânăr cu arma din dotare, în localitatea Merişani, judeţul Argeş, apoi a încercat să se sinucidă, trăgându-şi un glonţ în cap, primele cercetări arătând că agentul s-a răzbunat pe victimă din cauza unor neînţelegeri sentimentale. Ulteriror, poliţistul a murit la Spital Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti.

Un asasinat în urma căruia au existat demisii la nivel înalt în Poliţia Română a avut loc în noiembrie 2010, când Gheorghiţă Mararu (32 ani) şi fratele acestuia, Bogdan (36 ani), au fost împuşcaţi într-o cafenea din Piatra Neamţ, în timp ce stăteau la masă.

Agresorul, Cristian Chilat (40 ani), zis Falău, l-a împuşcat de patru ori pe Gheorghiţă Mararu şi de două ori pe fratele acestuia, după care a fugit. Incidentul, petrecut sub privirile îngrozite ale celorlalţi consumatori, a fost înregistrat de camerele video de supraveghere aflate atât în interiorul, cât şi în exteriorul localului.

În urma atacului, Gheorghe Mararu şi-a pierdut viaţa, iar fratele acestuia a fost rănit.

Fraţii Mararu se ocupau cu cămătăria.

În decembrie 2010, un cunoscut membru al lumii interlope din Constanţa, Giolacai Arsen, a fost împuşcat în momentul în care se urca în maşina sa, în zona Trocadero. O persoană rămasă neidenficată s-a apropiat şi a tras două gloanţe în Giolacai Arsen, după care agresorul a fugit. Giolacai Arsen a reuşit să coboare din autoturismul său, iar o persoană care trecea prin zonă l-a transportat cu o maşină la spital.

Primele cercetări arătau că cel care ar fi tras ar fi o persoană din anturajul victimei. De asemenea, la faţa locului au fost găsite două tuburi identice de calibru 9 milimetri, anchetatorii precizând că s-ar fi tras cu un pistol calibrul 9 milimetri.

În mai 2010, patronul unei case de schimb valutar din localitatea Cenad, judeţul Timiş, a tras mai multe focuri de armă, în timpul unei altercaţii cu trei tineri, iar pe unul dintre aceştia l-a rănit uşor la picior, în urma incidentului, care a avut loc pe stradă, victima fiind dusă la spital.

În octombrie 2009, un poliţist de frontieră din Sânnicolau Mare a fost găsit împuşcat în faţa unui service din localitate, lângă maşina sa, agentului fiindu-i luat pistolul din dotare, cu care a fost împuşcat. Principalul suspect în acest caz a fost reţinut în Ungaria şi predat autorităţilor române. La câteva ore de la comiterea crimei, anchetatorii au găsit, la câteva zeci de metri de locul faptei, pistolul poliţistului de frontieră şi încărcătorul acestuia, care era gol. Poliţistul de frontieră, care era de serviciu, a fost împuşcat în piept, murind în drum spre spital din cauza rănilor suferite. Poliţistul plecase din post pentru prinderea unui grup de hoţi de maşini.

În martie 2009, un taximetrist din Braşov a fost împuşcat de un necunoscut care s-a urcat în maşina sa, cerându-i banii, sub ameninţarea pistolului.

În 29 ianuarie 2009, două persoane au murit în urma unui atac armat care a avut loc la o casă de schimb valutar din Braşov.

Jefuitorul a tras cu arma asupra a doi angajaţi ai casei de schimb valutar care se aflau într-o maşină, apoi a spart geamul autovehiculului, în care se afla o sumă importantă de bani. Atacul a generat panică, iar un trecător a încercat să-l împiedice pe asasin, însă a fost împuşcat mortal. Unul dintre angajaţii casei de schimb valutar, deşi grav rănit, a supravieţuit atacului, însă a rămas fără un ochi, celălalt angajat pierzându-şi viaţa în urma jafului armat.

Principalii suspecţi în acest caz au fost doi cetăţeani moldoveni, Serghei Gorbunov şi Serghei Gribenco, însă aceştia au fost scoşi de sub învinuire din lipsa probelor, astfel că în acest caz nu este învinuită nicio persoană.

În septembrie 2008, un bărbat a împuşcat doi bucureşteni cu o armă de vânătoare în faţa unui imobil de pe Bulevardul Timişoara din Capitală. Tot în septembrie 2008, un motociclist în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti, a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost împuşcat în abdomen de un tânăr din Râşnov, fiul patronului unui camping unde avusese loc o petrecere a motocicliştilor. Incidentul a avut loc la Braşov

Totodată, în ultimii ani au avut loc aproape în fiecare lună incidente în trafic, fiind folosite însă arme neletale.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici