- Home
- Social
- GALAŢI, (07.04.2020, 15:10)
- Petre Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un artist din Galaţi înfruntă coronavirusul cu măştile populare pe care le-a creat. „M-am gândit să fac şi eu haz de necaz"
Un gălăţean face haz de necaz în timpul epidemiei de COVID-19 şi utilizează măştile populare pe care le confecţionează pentru a alunga virusul. El îi sfătuieşte însă pe români să asculte sfaturile autorităţilor. „Vom trece mai uşor dacă suntem ascultători şi cumpătaţi”, susţine artistul.
Urmărește
357 afișări
Un artist din Galaţi înfruntă coronavirusul cu măştile populare pe care le-a creat: M-am gândit să fac şi eu haz de necaz
Departe de oraşul Galaţi, în atelierul pe care l-a construit în satul Şiviţa, maestrul Paul Buţa este înconjurat de măşti populare. Are peste 1.500 de astfel de obiecte pe care s-a gândit să le folosească pentru a face haz de necaz în plină epidemie.
„În această perioadă când toată lumea vorbeşte despre măşti m-am gândit să fac şi eu haz de necaz. De măşti mă ocup şi eu, doar că nu de măştile care sunt la ordinea zilei, ci despre măştile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu numai. M-am gândit că tot sunt la curte, mulţumesc lui Dumnezeu, să mă apuc să completez alaiurile mele de măşti cu aceşti dimoni, aşa cum spuneau strămoşii noştri, folosind tot felul de materiale, cu coarne naturale, dinţii din fasole sau din pene, ochii din cârpă, tot felul de cârpe, materiale şi scheletul măştii se face din acest pănuş de porumb”, povesteşte artistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Paul Buţa face şi o demonstraţie a felului în care pot fi alungate spiritele rele.
„Facem masca, toate măştile sunt funcţionale, o punem pe cap, luăm şi bâta de aici, care este făcută special pentru asta şi începem...”, explică el.
Paul Buţa are măşti şi pentru persoanele pretenţioase, „fabricate din blană şi cârpe”.
„Singurul lucru, trebuie să schimbăm structura sau expresivitatea măştii, mai de hlizit, mai de afurisit, mai de cărpănos, de om sluţit sau om sucit, de aghiuţă, michiduţă şi tot felul de categorii de demoni. Şi cam aşa le folosim, nu mai sunt probleme, putem să le jucăm cât vrem noi”, a spus maestrul.
La final, creatorul de măşti are un sfat pentru români: „Având în vedere că aşa îi şade bine românului să fie de şagă şi să ştie să facă haz de necaz, totuşi sfatul meu este să ascultăm acum autorităţile pentru că, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu siguranţă vom trece peste această perioadă, însă poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători şi cumpăniţi, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate”.
Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste, dar şi din animale, fiinţe fantastice şi diverse simboluri, superstiţii şi ritualuri ancestrale. Acestea sunt construite din lână, blană, legume uscate şi materiale textile. Artistul spune că pentru realizarea măştilor nu a investit foarte mulţi bani şi că din această activitate nu se poate face o afacere. Pentru realizarea unei măşti, Paul Buţa lucrează câteva ore, câteva zile sau chiar câteva săptămâni, dacă nu găseşte materiale şi inspiraţie.
Paul Buţa a realizat aproximativ 1.500 de măşti în atelierul „Vatra cu dor” din localitatea gălăţeană Şiviţa. Acestea sunt admirate de vizitatorii atelierului dar, frecvent, măştile participă la expoziţii organizate în oraşe din toate colţurile lumii.
Pe lângă pasiunea care l-a transformat în unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de măşti din România, Paul Buţa este etnolog şi documentarist la Centrul Cultural Dunărea de Jos şi actor şi regizor la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe