Un avion a ieşit de pe pista Aeroportului Oradea

Un avion aparţinând companiei Ţiriac Air şi în care se aflau mai multe persoane invitate la vânătoarea care va avea loc pe domeniul de la Balc a ieşit de pe pista Aeroportului Oradea, vineri după-amiază, în urma unor probleme care ar fi apărut la trenul de aterizare.

Urmărește
1132 afișări
Imaginea articolului Un avion a ieşit de pe pista Aeroportului Oradea

Un avion a ieşit de pe pista Aeroportului Oradea (Imagine: Szilagyi Lorand/Mediafax Foto)

În urma incidentului nu există victime, a declarat Adrian Vasilescu, directorul Autorităţii Aeronautice Civile.

El a spus că a fost informat despre incident, dar că nu cunoaşte detalii despre producerea acestuia.

În incident este implicat un avion care transporta invitaţi la partida de vânătoare organizată de Ion Ţiriac la Balc, aparatul aterizând în jurul orei 15.35.

Mircea Ciucă, directorul Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, a confirmat că avionul aparţine lui Ion Ţiriac şi a declarat că a fost informat telefonic despre producerea incidentului aviatic de la Oradea şi că o comisie de investigaţii tehnice se va deplasa la faţa locului pentru a face o anchetă.

Potrivit sursei citate, la bordul aeronavei de tip Gulfstream, care a decolat de pe Aeroportul "Henri Coandă" din Capitală, se aflau zece pasageri şi membrii echipajului, la ora transmiterii acestei ştiri toţi fiind "în perfectă stare de sănătate".

Conform unor angajaţi ai Aeroportului Oradea, avionul a depăşit capătul pistei cu circa 200 de metri şi s-a oprit "pe burtă" la aproximativ zece metri de gardul care împrejmuieşte aeroportul.

La avion, a sosit maşina de intervenţie a aeroportului, iar din aeronavă au coborât iniţial două femei care au urcat în maşinile pregătite pentru a merge la Balc. Un alt grup de persoane a coborât ulterior din avion şi se află în salonul de protocol al aerogării, aşteptând să plece spre Balc.

În salonul de protocol al aeroportului, Ion Ion Ţiriac a făcut primirea oaspeţilor, la fel ca şi anul trecut. Acesta a părăsit ulterior aeroportul, cu o maşină.

La aeroport sosise, la ora transmiterii acestei ştiri, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, spunând că a venit să discute cu conducerea aeroportului şi să afle exact motivele incidentului.

"Incidentul este încă o dovadă că aeroportul din Oradea trebuie modernizat cât mai rapid cu putinţă", a declarat Ţîrle pentru MEDIAFAX.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care se numără printre invitaţii la vânătoarea de la Balc, a declarat, la Aeroportul Oradea, că în avion se aflau doar români, precizând că invitaţii străini care vor participa la vânătoarea organizată în acest sfârşit de săptămână la Balc vor veni probabil cu alte aeronave.

"Avionul era deosebit, condiţiile erau deosebite, însă cele meteo au fost nefavorabile", a spus omul de afaceri, precizând că partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac reprezintă ocazii deosebite de promovare pentru România.

În prezent, la Oradea este ceaţă şi ninge.

Incidentul aviatic s-a produs în condiţii meteorologice nefavorabile

Comandantul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, a declarat că incidentul aviatic s-a produs în condiţii meteorologice nefavorabile, aeronava ieşind de pe pistă, ajungând în spaţiul cu iarbă, iar de acolo trecând prin gardul din afara zonei de protecţie.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs în condiţiile în care, după ce a nins, pista a îngheţat.

"Pilotul a scos avionul de pe pistă în dreapta acesteia, probabil ca să nu lovească aparatura ILS (de aducere la aterizare - n.r.), a ieşit în dreapta pistei pe spaţiul înierbat, depăşind zona de siguranţă, a alunecat pe burtă aproximativ 300 de metri şi a ieşit prin gardul care împrejmuieşte perimetrul Aeroportului şi s-a oprit pe o proprietate privată", a spus Pasc, precizând că în cursul zilei de vineri pe acest aeroport au aterizat alte două aeronave, una TAROM şi un aparţinând companiei Dac Air.

Avionul a rămas în poziţia în care s-a oprit, cu trenul de aterizare distrus şi cu partea din faţă ruptă în partea inferioară a fuselajului. La ora transmiterii acestei ştiri, în jurul avionului se află echipaje de Poliţiei şi Jandarmerie care au asigurat zona.

În cursul acestei seri sunt programate să aterizeze pe Aeroportul Oradea alte patru curse charter, precum şi două aeronave ale Tarom şi una a Carpatair.

"Se poate opera pe aeroport, astăzi vor mai sosi două curse regulate Tarom şi una Carpatair", a declarat comandantul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc.

"Din cercetările preliminare nu se poate concluziona din ce motiv s-a înregistrat incidentul în care a fost implicat un avionul în care se aflau zece pasageri plus doi membri ai echipajului. În această seară va sosi o comisie de specialişti de la Inspectoratul Aviaţiei Civile, care a fost anunţat în legătură cu incidentul, iar aceştia vor demara o anchetă pentru aflarea cauzelor", a spus, la rândul său, prefectul de Bihor, Mircea Ghitea.

Potrivit comandantului Aeroportului, inspectorii de la Inspectoratul Aviaţiei Civile vor sosi vineri seară la Oradea, tot cu avionul.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Radu Ţîrle, a declarat că incidentul confirmă "semnalele de alarmă" pe care el le-a tras în vara anului trecut, când a solicitat începerea procedurilor pentru modernizarea pistei şi a sistemului de balizaj. În urma demersurilor sale, CJ a obţinut un studiu tehnic realizat de o firmă româno-americană, raportul concluzionând că este necesară refacerea şi extinderea pistei.

Potrivit şefului CJ Bihor, vineri seară vor mai ateriza la Oradea alte avioane care vor aduce participanţii la partidele de vânătoare de la Balc.

O comisie a Ministerului Transporturilor va investiga cauzele incidentului aviatic de la Oradea

Aeronava tip Gulfstream, înmatriculată sub numărul YR-TIG, avea la bord zece pasageri şi doi membri ai echipajului, Ministerul Transporturilor urmând să investigheze cauzele incidentului.

La nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în cadrul Direcţiei Investigaţii Aviatice s-a constituit o comisie tehnică de investigare care se va deplasa la faţa locului pentru a investiga cauzele producerii incedentului, potrivit unui comunicat de presă, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, în momentul aterizării pe pista aeroportului din Oradea, aeronava a părăsit suprafaţa pistei şi s-a afundat în terenul din capătul pistei.

Partidele de vânătoare de la Balc

Pe domeniul de la Balc aparţinând omului de afaceri Ion Ţiriac sunt organizate, în ultimii ani, partide de vânătoare la care participă oameni de afaceri şi politicieni.

În 2007, la vânătoarea de la Balc au fost prezenţi zeci de oameni de afaceri şi politicieni din mai multe ţări, printre care: Wolgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Siegfried Wolf (preşedintele companiei producătoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (preşedintele consorţiului Itlacementi), Franz Rauch (cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, fost candidat prezidenţial şi lider al Partidului Socialist), Mark Miles (fost preşedinte al Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti).

Printre oaspeţii români s-au numărat tot atunci fostul premier Petre Roman, prinţul Dimitrie Sturdza, oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg, Sandu Georgescu şi Dragoş Dobrescu (imobiliare), Tinu Sebeşanu (directorul general al Howard Johnson Grand Plaza). A mai fost invitat, fără însă a veni la Balc, pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher.

Tot în 2007, pentru prima oară, de primirea invitaţilor s-a ocupat fiul omului de afaceri, Ion Ion Ţiriac.

Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute din ianuarie 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

Ion Ţiriac a concesionat domeniul de la Balc, care a fost unul dintre preferatele lui Ceauşescu, în anul 2002, iniţial pe o perioadă de 49 de ani. În 2005 Ministerul Agriculturii a suspendat contractul şi a organizat o altă licitaţie, la care a mai participat şi filiala Bihor a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Ţiriac a câştigat licitaţia, oferind o taxă anuală de aproape un miliard de lei vechi şi a încheiat un contract de închiriere valabil până în anul 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici