Un avion s-a prăbuşit în localitatea buzoiană Costeşti
Un avion ultrauşor s-a prăbuşit, vineri după-amiază, în localitatea buzoiană Costeşti, a declarat căpitanul Gabriela Boiangiu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.
Un avion s-a prăbuşit în localitatea buzoiană Costeşti (Imagine: Mediafax Foto)
Pilotul Mihai Ungureanu, în vârstă de 50 de ani, era instructor la Aeroclubul de la Costeşti şi făcea antrement pentru mitingul aerian de sâmbătă, de la Buzău, pe un avion ultrauşor de tip ULM, care aparţinea companiei 7 UAU, a omului de afaceri Nicolae Penteliuc.
În momentul sosierii echipajelor ISU Buzău, Ambulanţă şi echipajelor SMURD, pilotul era decedat, fiind prins între fiarele avionului, care este distrus complet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
-
Trump în primul discurs: „Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou"
Pompierii au stropit cu apă zona în care s-a prăbuşit avionul de mici dimensiuni.
Potrivit martorilor, avionul s-ar fi prăbuşit în timp ce pilotul buzoian se antrena pentru mitingul de sâmbătă şi executa exerciţii cu grad ridicat de dificultate. Martorii spun că avionul a pierdut brusc din înălţime şi s-a prăbuşit iniţial în bot, apoi a căzut pe partea stângă.
Pilotul era singurul instructor pentru piloţii amatori de la Costeşti.
La ora prăbuşirii avionului, în zonă nu se mai aflau alte aparate de zbor.
Accidentul aviatic a fost anunţat prin intermediul Serviciului unic de urgenţă 112, la ora 18.15.
Pilotul avea aproximativ 2.000 de ore de zbor
Instructorul de zbor Mihai Ungureanu a fost pilot militar la Şcoala de Aviaţie "Aurel Vlaicu", de la Boboc, din judeţul Buzău.
Potrivit lui Nicolae Penteliuc, deţinătorul aparatului de zbor cu care s-a prăbuşit Mihai Ungureanu, acesta era de profesie pilot militar, având o vastă experienţă în domeniul aviaţiei.
Sursa citată a declarat că Ungureanu lucrase la Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie de la Boboc, unde a antrenat numeroşi elevi.
Penteliuc a adăugat că bărbatul, care locuia în Buzău, avea la activ aproximativ 2.000 de ore de zbor, iar colaborarea dintre cei doi era de aproximativ un an. Omul de afaceri a adăugat că Mihai Ungureanu era pasionat de zbor, iar vineri alesese să zboare din proprie iniţiativă pentru a-şi pregăti intervenţia de sâmbătă la mitingul aviatic programat la Buzău.
Nicolae Penteliuc a adăugat că el, personal, a vrut să-l însoţească pe Ungureanu, însă pilotul l-a refuzat precizându-i că are de gând să efectueze unele manvre mai riscante pentru care aparatul nu trebuie să fie la capacitate maximă.
Penteliuc a estimat că aparatul de zbor s-ar fi prăbuşit de la circa 100-150 de metri în momentul în care pilotul ar fi intrat într-un viraj şi nu ar fi apreciat, probabil, în mod corect distanţa faţă de sol.
Sursa citată a adăugat că în niciun moment pilotul nu a dat impresia că nu controlează avionul, până la prăbuşire, comportamentul aparatului fiind cel specific unui exerciţiu.
Deţinătorul aparatului care s-a prăbuşit, vineri seară, la Costeşti, a mai precizat că revizia aparatului a fost făcută în vara acestui an.
Soţia pilotului decedat nu a fost lăsată să se apropie de rămăşiţele avionului
Vineri, în jurul orei 19.00, la locul în care s-a prăbuşit avionul a ajuns şi soţia pilotului decedat. Femeia nu a fost lăsată să pătrundă în perimetrul în care s-a produs incidentul, însă într-un moment de neatenţie al forţelor de ordine ea a intrat în zona izolată, fugind spre locul în care este prăbuşit avionul.
Cu puţin înainte de a ajunge la aparat, soţia pilotului mort a fost împiedicată de un jandarm care, în încercarea de a o opri pe femeie, a trântit-o pe aceasta la pământ. Soţia pilotului mort nu s-a mai putut deplasa, fiind luată pe braţe de medicii aflaţi în zonă şi transportată într-o ambulanţă.
Victima accidentului aviatic de vineri după-amiază de la Costeşti este în continuare încarcerată între fiarele avionului de mici dimensiuni, la faţa locului sosind şi poliţiştii criminalişti şi un procurer care efectuează măsurători.
La finalul acestor cercetări, forţele de intervenţie vor scoate cadavrul dintre fiare.
Mitingul aviatig de sâmbătă nu va fi anulat
Mitingul aviatic "Învingătorii Aerului", programat să se desfăşoare sâmbătă, la Buzău, va avea loc la data stabilită, în pofida accidentului aviatic.
Potrivit administratorului firmei ElcardGid, principalul sponsor al mitingului aviatic programat sâmbătă la Buzău, Gheorghe Chiru, evenimentul se va desfăşura începând cu ora 11.00.
Sursa citată a adăugat că incidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa pilotul de 50 de ani nu presupune amânarea sau anularea mitingului de la Buzău, aflat la cea de-a treia ediţie.
Avionul va fi supus sâmbătă unei expertize de specialitate
Ştefan Martinescu, inspector din Ministerul Transporturilor, în cadrul Serviciului Investigaţii Trafic Aerian, a declarat corespondentului MEDIAFAX că peste noapte aparatul de zbor va fi păzit de jandarmii mobilizaţi în zonă, urmând ca, cel mai probabil sâmbătă să fie ridicat şi analizat, în vederea identificării cauzelor care au dus la producerea accidentului.
Ştefan Martinescu a adăugat că el personal nu cunoaşte tipul de avion implicat în acidentul de vineri seară, de la Costeşti, motiv pentru care nu poate formula o ipoteză iniţială, la prima vedere.
Sursa citată a adăugat că în urma anchetei declanşate de specialiştii în aviatţe, va fi formulată o concluzie în legătură cu modul în care s-a produs accidentul, precum şi cauzele tragediei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO