- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2012, 19:50)
- Catalin Lupasteanu , Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un avocat al lui Năstase a înaintat TB o cerere de renunţare la judecarea întreruperii pedepsei
Un avocat al lui Adrian Năstase a înaintat, marţi, Tribunalului Bucureşti (TB) o cerere de renunţare la judecarea întreruperii executării pedepsei a fostului premier, condamnat la doi ani de detenţie, instanţa confirmând, pentru MEDIAFAX, demersul apărării.
Urmărește
432 afișări
Un avocat al lui Năstase a înaintat TB o cerere de renunţare la judecată a întreruperii pedepsei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Judecătorul TB urmează să ia act de cererea aceasta, astfel că Adrian Năstase urmează să fie adus în faţa instanţei pentru a confirma solicitarea făcută de avocatul său.
În urmă cu o săptămână, în 28 iunie, judecarea cererii de întrerupere a executării pedepsei a lui Adrian Năstase se amânase, pentru data de 5 iulie, motivul fiind lipsa de procedură cu fostul premier, care ar fi trebuit adus de la Penitenciarul Rahova la şedinţa de judecată, de la Tribunalul Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România, ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private
Cererea de amânare a executării pedepsei a lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a fost schimbată de instanţă în cea de întrerupere a executării pedepsei, întrucât fostul premier este deja încarcerat, la Penitenciarul Rahova.
Concret, instanţa a apreciat că s-a schimbat situaţia de fapt, întrucât cererea de amânare a fost înaintată în timp ce Adrian Năstase era internat într-un spital civil, adică încă se afla în stare de libertate, iar între timp acesta a fost încarcerat ca urmare a externării acestuia şi dus în Spitalul Penitenciar Rahova.
Mai mult, textul din Codul de procedură penală (articolul 455) privind întreruperea exeutării pedepsei este o continuare a prevederii referitoare la amânarea executării pedepsei (articolul 453).
Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală (Cpp), executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.
De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.
Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a informat joi că Adrian Năstase nu va fi prezent la Tribunalul Bucureşti, unde urma să se judece cererea de amânare a executării pedepsei de doi ani de detenţie aplicată de instanţa supremă.
Prezentarea persoanei private de libertate în faţa instanţei sau organului de urmărire penală se realizează pe baza citaţiei, arată sursa citată.
Citeşte şi:
Ce drepturi are deţinutul Adrian Năstase
"În conformitate cu art. 138 din OMJ 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instrucţiunilor privind evidenţa nominală şi statistică a persoanelor private de libertate aflate în unităţile subordonate ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, «în situaţia citării persoanelor private de libertate bolnave, aflate în imposibilitatea prezentării la organele judiciare, se vor lua măsuri de comunicare a actului procedural şi de înaintare a dovezii de luare la cunoştinţă împreună cu referatul medical; dacă imposibilitatea intervine după expedierea dovezii de luare la cunoştinţă, se înaintează organului judiciar numai referatul medical»", explică ANP.
Persoana privată de libertate nu va fi prezentată. Au fost înaintate instanţei referatul medical şi dovada de îndeplinire a procedurii de citare, a precizat sursa citată.
La şedinţa de judecată din 28 iunie, avocaţii lui Năstase au invocat faptul că DNA face un joc periculos pentru justiţie, în sensul că vrea să producă acte de acuzare prin intermediul instanţei.
Mai mult, ei au spus că DNA vrea să deschidă o anchetă la Penitenciarul Rahova, pe motiv că personalul vrea să "îngreuneze" prezentarea condamnatului la instanţă, sugerând situaţia dată de punerea sub acuzare a trei poliţişti şi a medicului Şerban Brădişteanu în legătură cu "zădărnicirea" punerii în executare a mandatului de încarcerare a lui Năstase.
În replică, procurorul DNA a acuzat că referatul medical depus joi dimineaţă la instanţă este "inform", că nu este în acord cu modelul prevăzut de lege şi că nu răspunde cu privire la imposibilitatea de prezentare în instanţă a lui Năstase, care a fost citat miercuri.
Şedinţa de judecată a fost prezidată de judecătoarea Elena Burlan, cea care l-a achitat pe doctorul Şerban Brădişteanu de faptele de corupţie.
În 26 iunie, Şerban Brădişteanu a fost pus sub acuzare de către DNA pe motiv că a zădărnicit punerea în executare a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca după o tentativă de sinucidere. Medicul l-ar fi ţinut în spital mai mult decât era necesar, spun anchetatorii.
Repartizarea dosarului Elenei Burlan a generat reacţii din partea procurorilor, care au criticat modul de repartizare aleatorie a cazului către această judecătoare.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, care l-a avut îndrumător ştiinţific pe Năstase: DNA poate face orice cerere îi permite legea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Ce a pățit Alexandra din Iași, după ce s-a cuplat pe internet cu un așa-zis soldat din SUA. Cine era „americanul”, de fapt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe