Ambasada României la Londra precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că miercuri au fost puse în practică toate măsurile stabilite de Ambasadă cu autorităţile administraţiei şi poliţiei locale, cu cele responsabile de asigurarea asistenţei medicale precum şi cu reprezentanţii serviciilor sociale şi organizaţiilor umanitare ce acordă asistenţă persoanelor afectate de actele de violenţă din zilele trecute.
Astfel, potrivit Ambasadei, cele circa 130 de persoane care au solicitat protecţie şi asistenţă au primit locuri de cazare în cadrul căminelor studenţeşti ce aparţin Universităţii Queen’s din Belfast. Sunt asigurate trei mese pe zi, asistenţă medicală în caz de nevoie şi asistenţă specială pentru cei circa 40 de copii şi adolescenţi. Au fost oferite toate cele necesare asigurării igienei personale. Copilul născut în urmă cu o săptămână este în atenţia lucrătorilor sociali. Cu excepţia a două familii, toate persoanele asistate sunt din judeţul Bihor.
Reprezentanţi ai Guvernului Irlandei de Nord şi ai Consiliului oraşului Belfast coordonează la faţa locului aplicarea deciziilor administrative, în strânsă cooperare cu reprezentanţii Ambasadei României, se arată în comunicat.
Ambasada precizează de asemenea că persoanele din conducerea Universităţii dau dovadă de o deosebită solicitudine, iar accesul în zona unde sunt cazaţi cetăţenii români este controlat de forţele de poliţie.
De asemenea, potrivit sursei citate, ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, s-a deplasat la Belfast, unde va avea întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului local, inclusiv cu şeful Guvernului Irlandei de Nord şi cu adjunctul acestuia, pentru a se stabili procedurile ce urmează a fi adoptate în vederea găsirii unor "soluţii durabile".
Ofiţeri de poliţie înarmaţi au oferit protecţie, pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, celor peste 100 de români care, după ce au fost evacuaţi din locuinţele lor în urma unor atacuri rasiste, au fost transferaţi în locuinţe temporare în Belfast, scrie Irish Times, în ediţia electronică.