Un bărbat din SUA, primul care riscă pedeapsa cu moartea din cauza sindromului bebeluşului scuturat

Un bărbat din Texas ar putea deveni, săptămâna aceasta, prima persoană executată în SUA în urma unei condamnări pentru crimă legată de diagnosticarea „sindromului copilului scuturat”, relatează AP News.

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului Un bărbat din SUA, primul care riscă pedeapsa cu moartea din cauza sindromului bebeluşului scuturat

Un bărbat din SUA, primul care riscă pedeapsa cu moartea din cauza sindromului bebeluşului scuturat

Robert Roberson, în vârstă de 57 de ani, urmează să primească joi o injecţie letală pentru uciderea în 2002 a fiicei sale în vârstă de 2 ani, Nikki Curtis.

Roberson şi-a susţinut multă vreme nevinovăţia. Avocaţii săi, precum şi un grup bipartizan de parlamentari texani şi experţi medicali au susţinut că condamnarea sa s-a bazat pe dovezi ştiinţifice eronate şi spun că noi dovezi au arătat că fetiţa a murit, de fapt, din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie severă.

Totuşi, procurorii susţin că noile dovezi ale lui Roberson nu le infirmă pe cele conform cărora Curtis a murit din cauza rănilor provocate de tatăl ei.

Executarea programată a lui Roberson a reluat dezbaterea privind sindromul copilului scuturat. Pe de o parte a dezbaterii se află avocaţii şi unii membri ai comunităţilor medicale şi ştiinţifice care susţin că diagnosticul copilului scuturat este eronat şi a condus la condamnări greşite, iar de cealaltă parte se află procurorii şi societăţile medicale din SUA şi din întreaga lume, care susţin că diagnosticul este valid, a fost dovedit ştiinţific şi este principala cauză a traumatismelor craniene fatale la copiii mai mici de 2 ani.

Sindromul se referă la o leziune gravă a creierului, care are loc atunci când capul unui copil este rănit prin scuturare sau printr-un alt impact violent, cum ar fi lovirea de un perete sau aruncarea pe podea, de obicei de către un îngrijitor adult, a declarat doctorul Suzanne Haney, pediatru specializat în abuzuri asupra copiilor şi membru al Consiliului Academiei Americane de Pediatrie privind abuzul şi neglijarea copiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici