- Home
- Social
- BRAŞOV, (23.10.2017, 09:02)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un bărbat şi o adolescentă, atacaţi de un urs la Făgăraş. Animalul este încă căutat/ REACŢIA ministrului Mediului: Lucrurile demarează în sensul în care nu doream
Un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o fată de 14 ani au ajuns la spital, luni dimineaţă, după ce au fost atacaţi de un urs, în apropierea unui bloc din Făgăraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3496 afișări
Un bărbat şi o adolescentă în vârstă de 14 ani au fost atacaţi de un urs la Făgăraş
Potrivit ISU Braşov, bărbatul şi fata au fost atacaţi de un urs în apropierea unui bloc din Făgăraş, pe strada Câmpului.
Bărbatul a suferit doar câteva zgârieturi, însă adolescenta are o plagă muşcată la şold şi zgârieturi la umăr.
Fata în vârstă de 14 ani a fost transportată la spital de către Ambulanţă, în timp ce bărbatul de 39 de ani a mers singur la unitatea medicală.
Primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că ursul este căutat la această oră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
”Am sesizat de urgenţă Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Forestieră şi Asociaţiile de Vânătoare, iar în acest moment se află pe teren, în căutarea ursului. Cartierul Câmpului se află la periferie, în aproiere de pădure, este câmp deschis. După ce se fac investigaţiile şi va fi emis un buletin medical, vom lua măsuri. Am informat şi Prefectura şi vrem să fie luate măsuri urgente. Eu nu cred în relocări şi cred că acei urşi care pun în pericol locuitorii ar trebui selectaţi şi recoltaţi. Chiar săptămâna trecută, în cartierul Combinat, au coborât urşi. Avem 40 de sesizări pe această temă“, a spus edilul.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, Ionuţ Marin, a declarat, la rândul său, că în acest caz a fost deshis un dosar penal.
”Poliţiştii din Făgăraş fac cercetări la faţa locului. A fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Cele două persoane au răni superficiale, fetiţa de 14 ani a fost rănită la picior, iar bărbatul de 39 de ani a suferit răni la scalp, spate şi picior. Ambii primesc îngrijiri medicale la spitalul municipal“, a declarat Ionuţ Marin.
Incidentul s-a petrecut în contextul în care, în ultimele săptămâni, tot mai mulţi urşi au coborât în oraşe în căutarea hranei.
Pădurarii din mai multe ocoale silvice braşovene au depus solicitări pentru împuşcarea a şase urşi din zona Braşovului, Râşnovului, dar şi din Jiber şi Şercăiţa. Unul dintre urşi a intrat chiar şi în sala de mese a Cabanei Postăvaru.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, luni, că în ceea ce priveşte situaţiile în care cetăţenii sunt atacaţi de urşi, lucrurile degenerează pe zi ce trece. Declaraţia vine după ce doi oameni au fost atacaţi, luni dimineaţa, în Făgăraş, de un urs.
„Am avut dreptate atunci când am început dezbaterea publică şi când, din timp, la sesizările cetăţenilor şi nu numai a cetăţenilor care au fost direct atacaţi ei, dar şi a primarilor care au sesizat că anumite gospodării au fost atacate de urşi, a trebuit să iau această hotărâre, să emit ordinul de intervenţie şi să dăm cotă de intervenţie la urşi, cele 140 de capete pe care le-am dat, pentru că problemele erau extrem de mari şi uitaţi-vă că, pe zi ce trece, lucrurile demarează în sensul în care eu chiar nu-mi doream”, a declarat Gavrilescu, luni, în Parlament.
De asemenea, ea a reluat ideea potrivit căreia intenţionează să demareze un proiect pentru inventarierea urşilor din România.
„Noi dorim, cu acest proiect pe care îl depunem, să facem inventarierea lor şi să ştim exact în ce localităţi sunt aceste capete carnivore mari, adică dacă sunt tot în acele judeţe gen Braşov, Covasna, Harghita, Târgu-Mureş, Dâmboviţa, sau a apărut această specie şi în alte judeţe în care nu aveam probleme cu urşii, gen Dâmboviţa, Argeş, Prahova, unde ursul a coborât chiar şi în localităţile urbane, nu numai rurale. (...) Facem inventarierea, zonarea, pe urmă facem ciparea lor, pentru că este clar că nu va coborî din habitat ursuleţul care o vârstă mică, deci este copil, ci coboară la o vârstă înaintată”, a explicat ea.
Totodată, al doilea scop al proiectului ar urma să fie informarea cetăţenilor.
„Trebuie să facem partea de comunicare, de informare, de educare a populaţiei, tot prin acest proiect, pentru că relaţia om-animal care este pe lumea asta de când suntem noi, trebuie să continue. Noi avem scopul şi rolul nostru este să protejăm toate speciile, dar într-o strânsă colaborare şi conlucrare cu omul, care este celula de dezvoltare a acestei lumi. În sensul de educare şi informare a cetăţeanului, fiindcă cetăţeanul trebuie să ştie că şi el este parte din acest areal, în sensul în care nu trebuie să aruncăm deşeuri oriunde, la picnic, pe albia râului, (...), astfel încât ursul să nu mai coboare din habitat”, a mai spus Gavrilescu.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, la începutul lunii august, că va fi emis un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 140 de urşi care vor fi recoltaţi sau relocaţi. În conformitate cu prevederile acestui ordin, cota de intervenţie pe carnivore mari până la finele anului 2017 va fi de 140 de exemplare, iar pentru anul următor va trebuie aprobată o nouă cotă.
Citeşte şi: Nou termen în dosarul Colectiv: Instanţa va decide dacă statul român va garanta plata despăgubirilor
Citeşte şi: Protest faţă de vaccinarea obligatorie la Timişoara: Unde există risc, trebuie să existe alegere
Citeşte şi: Trafic intens pe DN1, în judeţul Braşov, pe sensul către Ploieşti / Se circulă greu şi în zona Predeal - Sinaia - Buşteni, dar şi Comarnic şi Nistoreşti
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe