- Home
- Social
- IAŞI, (04.12.2019, 13:16)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un bloc de 27 de etaje ar umbri clădirile simbol din Iaşi. Comunitatea academică trage un semnal de alarmă
Comunitatea academică a Iaşului trage un semnal de alarmă printr-o scrisoare deschisă cu privire la un proiect imobiliar în urma căruia se va construi o clădire cu 27 de etaje. Istoricii spun că trei monumente importante ale oraşului vor fi puse în umbră.
Urmărește
880 afișări
Un bloc de 27 de etaje ar umbri clădirile simbol din Iaşi. Comunitatea academică trage un semnal de alarmă
Peste 100 de istorici, arhitecţi, cadre universitare, academicieni şi scriitori din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi arată nemulţumirea faţă de o posibilă extindere a unui proiect imobiliar în centrul Iaşului.
Potrivit scrisorii, extinderea prevede construcţia unei clădiri cu 27 de etaje ce ar pune în umbră clădirile simbol ale Iaşului.
"Recent, o cunoscută companie privată din oraş a propus un proiect de mare anvergură care urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iaşului, simboluri nu numai istorice, ci şi arhitecturale, culturale, religioase şi vizuale, Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi şi Catedrala veche Romano-Catolică. (...) vizează ridicarea unui ansamblu de birouri şi locuinţe în zona de vale a oraşului, de o parte şi de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puţin de 27 de etaje. Acest bloc urmează să fie construit la o distanţă de 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu şi 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susţine că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălţime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor", se arată în scrisoarea deschisă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Semnatarii spun că nu îşi doresc ca Palatul Culturii, „depozitar al unor importante fragmente din tezaurul istoric şi cultural din Moldova, şi biserica Trei Ierarhi – loc de veci al unor personalităţi marcante ale istoriei românilor, precum Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir, să devină nişte anexe în peisajul urban al Iaşilor epocii contemporane".
A fost lansată şi o petiţie intitulată „Salvăm Palatul Culturii", prin care se cere ministrului Culturii să revoce avizul emis pentru PUZ-uri şi să emită unele care să conţină condiţii şi măsuri clare pentru a menţine perspectiva emblematică pentru Iaşi a Palatului Culturii şi a zonei istorice centrale".
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a reacţionat printr-un comunicat de presă, explicând că nu va accepta „mutilarea" monumentelor din Iaşi, însă că nu va bloca nici proiectele de modernizare ale oraşului.
La rândul lor, reprezentanţii companiei care dezvoltă proiectul susţin că „întrebările şi neliniştea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime", dar că pentru toate acestea există răspunsuri bazate pe studii.
Dezbaterea publică a planului urbanistic zonal prin care ar urma să fie stabilită extinderea are loc miercuri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota