Un canadian deţinut peste 1.000 de zile descrie tortura „psihologică” din închisoarea din China

Michael Kovrig, unul dintre cei doi canadieni reţinuţi în China pentru mai mult de 1.000 de zile pentru presupuse acuzaţii de spionaj, a descris faptul că a fost izolat timp de şase luni şi interogat fără încetare, el numind asta „tortură psihologică”, scrie CNN.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Un canadian deţinut peste 1.000 de zile descrie tortura „psihologică” din închisoarea din China

Un canadian deţinut peste 1.000 de zile descrie tortura „psihologică” din închisoarea din China

Supranumiţi „Michaels”, Kovrig şi compatriotul său canadian Michael Spavor au fost în centrul unei dispute acerbe între Beijing şi Ottawa, care continuă să înrăutăţească relaţiile diplomatice până în prezent.

„Din punct de vedere psihologic, a fost absolut cel mai istovitor şi dureros lucru prin care am trecut vreodată”, a declarat Kovrig pentru CBC News, în primele sale declaraţii publice ample de când a fost eliberat din închisoarea chineză în urmă cu trei ani.

Kovrig a declarat că se întorcea acasă cu partenera sa, care era însărcinată în şase luni la momentul respectiv, după o cină în Beijing pe 10 decembrie 2018, când a fost prins de autorităţile chineze.

„Am urcat o scară în spirală chiar în faţa pieţei din faţa clădirii mele de apartamente şi bum”, îşi aminteşte Kovrig. „Mai mulţi bărbaţi în negru, cu camere de luat vederi pe ei, ne înconjurau, strigând în chineză: „El este”.”

Kovrig, un fost diplomat care lucra în calitate de consilier principal pentru grupul de reflecţie International Crisis Group, a fost reţinut în acelaşi timp cu Spavor, un consultant canadian care a lucrat mult în Coreea de Nord, pentru presupuse acuzaţii de spionaj.

Cei doi au fost implicaţi într-o dispută diplomatică ce a durat trei ani, care a început la începutul acelei luni, când autorităţile canadiene au arestat-o în Vancouver pe Meng Wanzhou, director financiar al gigantului tehnologic chinez Huawei, sub acuzaţia de fraudă în SUA.

Kovrig şi Spavor au fost eliberaţi doar după ce procurorii americani au renunţat la cererea de extrădare şi au fost de acord să o elibereze pe Meng, aproape doi ani mai târziu.

Beijingul a negat în mod constant orice legătură între arestările lui Meng şi Michaels şi a declarat că Kovrig şi Spavor au fost eliberaţi pe cauţiune din motive de sănătate.

Oficialii chinezi nu au dezvăluit public nicio probă împotriva lui Spavor sau Kovrig, nici informaţii detaliate referitoare la procesele lor, care s-au desfăşurat cu uşile închise.

După ce a fost reţinut, Kovrig a declarat pentru CBC News că a fost încătuşat, legat la ochi şi aruncat într-un SUV negru, apoi dus într-o celulă capitonată care avea să fie casa lui pentru următoarele şase luni.

„În acel moment, i-au spus: „Sunteţi suspectat de periclitarea securităţii statului chinez. Veţi fi interogat'”, a povestit Kovrig.

„M-a trecut un fior pe şira spinării”.

Izolare completă într-o celulă timp de jumătate de an

Kovrig a declarat că a fost ţinut în izolare completă într-o celulă, sub lumini fluorescente, timp de şase luni, ceea ce contravine standardelor ONU. El a spus că a fost interogat timp de 6 până la 9 ore pe zi, blocat pe un scaun ore în şir, iar uneori a fost pus să supravieţuiască cu trei boluri de orez pe zi.

„Ei încearcă să vă intimideze, să vă chinuie, să vă terorizeze şi să vă constrângă să acceptaţi versiunea lor falsă a realităţii”, a declarat Kovrig.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat marţi că „China susţine statul de drept, iar autorităţile judiciare din China tratează cazurile în strictă conformitate cu legea”.

„Minciunile şi calomniile nu vor schimba faptul că (Kovrig) a desfăşurat activităţi ilegale şi criminale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lin Jian, în cadrul unui briefing zilnic. „Îndemnăm părţile relevante să respecte faptele şi să reflecteze asupra propriilor greşeli”.

Kovrig a declarat pentru CBC că după şase luni de detenţie a fost mutat într-o celulă mai mare cu ferestre din plexiglas, pe care a împărţit-o cu o mai mulţi de colegi de celulă.

„A fost ca şi cum m-aş fi mutat din iad în limbo”, a spus Kovrig.

Kovrig şi Spavor au fost eliberaţi în septembrie 2021. Kovrig a coborât din avion în Toronto şi a îmbrăţişat-o pe soţia sa, Vina Nadjibulla, care a militat pentru eliberarea sa.

De asemenea, şi-a întâlnit pentru prima dată fiica, pe care partenera sa a născut-o în timp ce Kovrig era în închisoare. El a descris întâlnirea ca fiind „cel mai fantastic şi mai înduioşător sentiment pe care vi-l puteţi imagina”.

„Nu voi uita niciodată acel sentiment de uimire, de totul fiind din nou nou-nouţ şi minunat, de împingerea fiicei mele pe un leagăn şi de ea spunându-i mamei sale: „Mami, sunt atât de fericită”.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici