Declanşat de grupul de campanie Sentience în cadrul sistemului de democraţie directă din Elveţia, votul regional se referă la acordarea dreptului la viaţă şi a dreptului la „integritate mentală şi fizică” pentru primate. Sentience, cu sediul la Basel, afirmă că primatele sunt foarte inteligente şi menţin o viaţă socială activă, şi simt durerea, suferinţa şi compasiunea, potrivit France 24.
Cu toate acestea, ele nu se pot apăra singure împotriva intervenţiilor în viaţa lor, aşa că oamenii trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să le acorde drepturi, spune Sentience. Grupul spune că aproximativ 150 de primate trăiesc în acest canton, care se învecinează cu Franţa şi Germania.
Votul este „o declaraţie de intenţie pentru ca primatele să trăiască în condiţii mai bune„, a declarat Pedro Pozas, directorul spaniol al Great Apes Project, o mişcare internaţională care cere un set de drepturi.
Apărătorii animalelor spun că votul este extrem de simbolic. Domeniul său de aplicare ar putea fi foarte larg, a declarat Steven Wise, un avocat american specializat în drepturile animalelor. Votul „ar acorda anumite drepturi primatelor, care ar trebui să fie supuse unui litigiu pentru a stabili ce drepturi sunt acestea„, a declarat el.
Dacă votul va fi aprobat, între timp, instanţele elveţiene nu vor fi primele care vor audia astfel de cazuri. În 2017, în Argentina, o instanţă a acordat unei femele cimpanzeu dreptul de a nu fi încarcerată fără proces, în temeiul habeas corpus. A fost primul cimpanzeu din lume care a beneficiat de acest drept.
Wise a declarat că mişcarea pentru drepturile animalelor încearcă să „spargă bariera” care limitează măsura în care pot fi aplicate drepturile. El a comparat situaţia cu luptele anterioare pentru extinderea drepturilor în rândul oamenilor, citând copiii, femeile sau minorităţile rasiale.