- Home
- Social
- (10.02.2022, 10:54)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un canton din Elveţia va vota pentru acordarea de drepturi fundamentale primatelor
- Un canton din nordul Elveţiei va vota duminică dacă primatele ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi fundamentale de bază ca şi verişorii lor umani.
- Votul din cantonul Basel-Stadt, în care se află oraşul cu acelaşi nume şi una dintre cele mai cunoscute grădini zoologice din Europa, este urmărit cu atenţie de activiştii pentru drepturile animalelor.
Urmărește
1039 afișări
Declanşat de grupul de campanie Sentience în cadrul sistemului de democraţie directă din Elveţia, votul regional se referă la acordarea dreptului la viaţă şi a dreptului la "integritate mentală şi fizică" pentru primate. Sentience, cu sediul la Basel, afirmă că primatele sunt foarte inteligente şi menţin o viaţă socială activă, şi simt durerea, suferinţa şi compasiunea, potrivit France 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Cu toate acestea, ele nu se pot apăra singure împotriva intervenţiilor în viaţa lor, aşa că oamenii trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să le acorde drepturi, spune Sentience. Grupul spune că aproximativ 150 de primate trăiesc în acest canton, care se învecinează cu Franţa şi Germania.
Votul este "o declaraţie de intenţie pentru ca primatele să trăiască în condiţii mai bune", a declarat Pedro Pozas, directorul spaniol al Great Apes Project, o mişcare internaţională care cere un set de drepturi.
Apărătorii animalelor spun că votul este extrem de simbolic. Domeniul său de aplicare ar putea fi foarte larg, a declarat Steven Wise, un avocat american specializat în drepturile animalelor. Votul "ar acorda anumite drepturi primatelor, care ar trebui să fie supuse unui litigiu pentru a stabili ce drepturi sunt acestea", a declarat el.
Dacă votul va fi aprobat, între timp, instanţele elveţiene nu vor fi primele care vor audia astfel de cazuri. În 2017, în Argentina, o instanţă a acordat unei femele cimpanzeu dreptul de a nu fi încarcerată fără proces, în temeiul habeas corpus. A fost primul cimpanzeu din lume care a beneficiat de acest drept.
Wise a declarat că mişcarea pentru drepturile animalelor încearcă să "spargă bariera" care limitează măsura în care pot fi aplicate drepturile. El a comparat situaţia cu luptele anterioare pentru extinderea drepturilor în rândul oamenilor, citând copiii, femeile sau minorităţile rasiale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe