Un colonel francez a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România

  • Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România a avut loc vineri, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, judeţul Braşov, potrivit Ministerului Apărării.
  • Comanda a fost preluată de colonelul Alexandre de Féligonde.
Urmărește
676 afișări
Imaginea articolului Un colonel francez a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România

Sursa foto: Facebook/Forţele Terestre Române

Colonelul Alexandre de Féligonde din cadrul Regimentului 1 Blindate (1er Régiment de Chasseurs) a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Christophe Degand, comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE), general de brigadă Dorin Toma.

„Sunt onorat să fiu noul comandant al acestui Grup de luptă din România. Pentru un ofiţer de comandă francez acest lucru este neobişnuit şi îmbucurător deopotrivă, să ai responsabilitatea unei astfel de unităţi de luptă. Sunt pe deplin conştient că acest Grup de luptă, parte a MND-SE, este o dovadă a solidarităţii membrilor Alianţei şi acest lucru generează aşteptări la care lucrăm deja pentru a răspunde întocmai”, a declarat noul comandant, colonelul Alexandre de Féligonde.

De asemenea, colonelul Christophe Degand a subliniat că „această misiune a fost una care ne-a deschis ochii în multe privinţe, dar în primul rând şi poate, cel mai important, în ceea ce priveşte prietenia şi apropierea naţiunilor noastre şi a oamenilor noştri. Lunga şi bogata istorie comună franco-română este încă vie şi alimentează relaţiile noastre de zi cu zi. Vreau să mulţumesc fraţilor noştri de arme din Armata României pentru sprijinul acordat Grupului de luptă”.

„Alianţa Nord-Atlantică este recunoscătoare pentru aportul consistent pe care l-ati adus în ceea ce priveşte consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung în România. Angajamentul ţărilor contributoare cu trupe pentru Grupul de luptă al NATO din ţara noastră subliniază legătura puternică dintre membrii Alianţei. Grupul de luptă al NATO din România a setat un exemplu incredibil de cum ar trebui să acţioneze o structură NATO, de la procesul de planificare, la cel de conducere şi execuţie”, a subliniat comandantul Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

De asemenea, generalul de brigadă Dorin Toma le-a mulţumit militarilor care se vor întoarce acasă şi le-a urat bun venit trupelor nou sosite, afirmând că este sigur că acestea vor consolida ceea ce au construit predecesorii lor.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa, şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici