Un copil de trei ani a murit după o anestezie pentru RMN

Un copil de trei ani a murit, luni, la Centrul Medical Unirea (CMU), după ce medicii i-au făcut o anestezie pentru o investigaţie RMN, Colegiul Medicilor Bucureşti autosesizându-se în acest caz.

Urmărește
14856 afișări
Imaginea articolului Un copil de trei ani a murit după o anestezie pentru RMN

Un copil a murit la CMU, după o anestezie pentru o investigaţie RMN

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, pro dr. Ioan Lascăr, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în urma informărilor primite din presă cu privire la acest caz, instituţia s-a autosesizat şi va declanşa o anchetă.

Lascăr a precizat că, în cazul copiilor mici care fac această investigaţie, este necesară anestezia.

Contactat telefonic, directorul general al CMU, Wargha Enayati, a spus că a cerut un interval de timp pentru a vedea ce s-a întâmplat în acest caz.

Copilul suferea de tetrapareză spastică

Copilul care a murit după ce i-a fost făcută o anestezie pentru o investigaţie RMN suferea de tetrapareză spastică, potrivit unor surse medicale.

Centrul Medical Unirea, cu sediul în strada Ion Ionescu de la Brad, a fost închis luni, după ce copilul, David, în vârstă de trei ani şi o lună, a murit în condiţii suspecte, în urma efectuării unei anestezii.

Până luni, copilul, care suferea de tetrapareză spastică, a făcut de mai multe ori investigaţii de acest gen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, la sediul CMU s-au deplasat poliţişti de la Serviciul Omoruri care fac cercetări în acest caz.

Tetrapareza spastica reprezinta forma cea mai gravă de diplegie spastica. Are o frecvenţă crescută la nou-născuţii cu encefalopatie hipoxic-ischemică, infecţii intrauterine, malformatii structurale cerebrale grave.

Clinic, boala afectează toate membrele, însă mai accentuat pe cele superioare.

Tatăl copilului: S-a acţionat cu defibrilator defect, voi da clinica în judecată

Tatăl copilului a declarat că acestuia i-au fost făcute investigaţii timp de o oră şi că, în momentul în care acesta nu a mai respirat, medicii au acţionat cu un defibrilator defect, bărbatul spunând că va da în judecată clinica.

Ciprian Constantineanu a precizat că s-a întors de curând cu familia din concediul pe care l-au petrecut în Turcia. Bărbatul a spus că a făcut o programare pentru o investigaţie RMN la CMU, întrucât familia urma să plece la Viena şi vroia să efectueze cât mai multe analize pentru că acolo costurile sunt mult mai ridicate.

"Am fost cu copilul la analize la Viena, iar comportamentul medicilor este total diferit faţă de cel de aici. În primul rând, acolo au anestezie, terapie intensivă pentru copii sub trei ani şi peste 12 kilograme. Cunoscând acestea, soţia mea, când a făcut programarea, a întrebat dacă şi la CMU există toate aceste condiţii şi i-au confirmat că există", a menţionat tatăl copilului.

Constantineanu a spus că s-a prezentat la centru cu copilul, la ora programată, ora 10.00, copilul fiind ţinut în investigaţii o oră, timp în care i-au fost administrate, de câteva ori, anestezice, Dornicum şi Propofol, şi o substanţă de contrast.

El a spus că după ce s-a terminat investigaţia a văzut că băiatul este palid şi i s-a părut că nu are puls şi nu respiră.

"Atunci a început agitaţia. Nu aveau niciun aparat pentru resuscitare. Au încercat cu un defibrilator care nu funcţiona şi făceau naveta între etajul I şi subsol pentru a aduce diverse produse. După ce au văzut că nu merge defibrilatorul, au cerut ajutor de la SMURD şi BGS, dar copilul deja murise", a precizat tatăl copilului.

"Copilul meu a murit într-un subsolul, acela nu era o sală pentru investigaţii medicale, întrucât nu avea niciun aparat care să-l ajute în caz de risc vital", a mai spus Constantineanu, adăugând că David a fost resuscitat timp de două ore.

El a menţionat că David a suferit încă de la naştere, născându-se prematur, dar prin toate tratamentele care le făceau în străinătate încerca să recupereze spasticitatea.

Bărbatul a declarat că va da în judecată clinica.

Directorul de comunicare al CMU: Am adus un defibrilator din maternitate, întrucât cel din centru "nu a răspuns corect"

Alexandru Popescu, directorul de comunicare al Centrului Medical Unirea, a declarat, luni, că, în cazul copilului de trei ani care a făcut stop cardio-respirator, a fost adus un defribrilator din Maternitatea "Regina Maria", întrucât cel din unitate "nu a răspuns corect".

Alexandru Popescu a precizat că aparatul a fost adus în clinică în două minute, însă nu poate explica ce înseamnă că defibrilatorul "nu a răspuns corect", deoarece sunt în desfăşurare anchetele făcute de autorităţi şi cea internă a CMU.

"După ce se vor termina investigaţiile, vom putea spune care a fost cauza", a spus Popescu.

Directorul de comunicare al CMU a menţionat că a existat consimţământul familiei privind această investigaţie medicală, stopul cardi-respirator producându-se după ce s-a terminat analiza RMN.

"S-au aplicat imediat manevre de resuscitare, care au durat două ore şi s-a cerut sprijinul SMURD şi BGS, cu care clinica are contract, întrucât era vorba de un caz grav", a spus Popescu.

Popescu a precizat că băiatul a fost monitorizat pe toată durata investigaţiei şi a fost asistat de medicul de terapie intensivă, de medicul care i-a adminstrat anestezia, dar şi de personal auxiliar.

"Camera fără aparate medicale despre care vorbea tatăl este un spaţiu standard în care se administrează substanţa de contrast", a mai adăugat Popescu.

CMU: Medicii s-au comportat conform protocolului pentru astfel de situaţii

Centrul Medical Unirea (CMU) precizează că, în cazul copilul de trei ani care a murit luni, a fost vorba despre un stop cardio-respirator, copilul având o afecţiune cerebrală gravă încă de la naştere, iar echipa CMU s-a comportat conform protocolului existent pentru situaţii de acest gen.

După manevrele medicale necesare investigaţiei RMN, copilul a fost monitorizat non-stop de un medic specialist în anestezie terapie intensivă şi, după diagnosticul de stop cardio-respirator s-au iniţiat pas cu pas toate manevrele de resuscitare cardio-respiratorie (intubaţie oro-traheală, masaj cardiac extern, administrare de substante inotrope, defibrilare) prevăzute în protocolul de lucru existent în cadrul serviciului de imagistică, informează CMU, într-un comunicat remis, luni, MEDIAFAX.

Personalul medical a participat la toate măsurile iniţiale de reanimare, iar serviciile BGS şi SMURD au fost alertate şi au răspuns rapid, potrivit sursei citate.

Dupa mai mult de două ore, în pofida acestor manevre de resuscitare, pacientul a fost declarat decedat de către echipele combinate de reanimare CMU, BGS, SMURD.

"Regretăm cele întâmplate şi suntem alături de familia îndurerată", precizează CMU.

CMU:Medicii din Viena nu au vrut să facă RMN copilului din cauza riscurilor, românii şi le-au asumat

Copilul care a murit, luni, la Centrul Medical Unirea, trebuia să ajungă la Viena, unde însă medicii au refuzat să-i facă RMN, din cauza riscurilor mari, dar doctorii români şi familia micuţului David Gabriel şi-au asumat aceste riscuri, a declarat directorul de imagine al CMU, Alexandru Popescu.

"Copilul avea din naştere o boală cerbrală gravă. Familia ne-a cerut şi nouă bani ca să ajungă cu micuţul într-o clinică din Viena. Medicii din Viena au refuzat să-i facă acestuia RMN-ul, din cauza riscurilor foarte mari, dar i-au cerut să vină cu rezultatul acestei investigaţii. Atunci, familia a apelat la noi. Timp de o săptămână, familia a discutat cu medicul anestezist despre intervenţie. Le-au fost explicate toate riscurile, inclusiv cel fatal. Ei au semnat acestă declaraţie", a mai spus Popescu.

El a precizat că anestezistul CMU a stat tot timpul la capul copilului.

"După ce a fost scos din camera unde s-a făcut RMN-ul cerebral, i-a scăzut pulsul şi a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitat două ore, dar în zadar, din nefericire copilul a decedat", a precizat Alexandru Popescu.

Conducerea CMU a declanşat şi o anchetă internă, pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs decesul copilului de trei ani, în paralel cu cea a autorităţilor.

"Nu putem spune dacă defibrilatorul a fost defect sau a fost eroare umană. Medicul anestezist este în stare de şoc. Nu putem spune că a fost administrată o doză mai mare de substanţă de contrast sau de anestezic. Vom face o anchetă", a mai spus Popescu, refuzând să indice locul de muncă al anestezistului, care la CMU este angajat colaborator.

El nu a putut preciza dacă respectivul anestezist este pediatru sau nu.

În schimb, oficialul CMU a arătat că aparatele, şi cel pentru RMN şi defibirlatorul, "sunt sigilate pentru anchetă".

Legiştii vor face, marţi, necropsia cadavrului copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici