- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.11.2018, 17:12)
- Diana Grigore
Un deputat propune publicarea concentraţiilor de nitriţi şi nitraţi pe etichetele apelor îmbuteliate
Deputatul PNL Corneliu Olar a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect legislativ prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în miligrame per litru.
Urmărește
912 afișări
Un deputat propune publicarea pe etichetele apelor îmbuteliate a concentraţiilor de nitriţi şi nitraţi
„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.
Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă.
„În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conţin nitraţi şi nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilită a -pragului- pentru nitraţi este de 50 mg/ l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă şi 0.1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat -pragul-impus de UE şi aşa a ajuns nivelul conţinutului real de nitraţi să fie de 20-22 mg/l, limită considerată de specialişti prea mare, în special pentru copii”,arată liberalul în expunerea de motive a proiectului legislativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
Acesta susţine că există state membre UE care nu au ţinut cont de recomandările acesteia.
„Spre deosebire de noi, există ţări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de Uniunea Europeană, introducând praguri mai mici (ex. Marea Britanie- 18-42 mg/l; Irlanda-37.5 mg/l; Ungaria 25.30 mg/l)”, susţine Olar.
Conform iniţiativei legislative, 2.000 de locaţii din România, cele mai multe în Neamţ, Suceava şi Vrancea, au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi.
„Potrivit specialiştrilor Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locaţii (cele mai multe din Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. Faţă de cele menţionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi conţinut de lichidul care ajunge pe piaţă, aşa cum procedează în acest moment mulţi operatori economici”, potrivit sursei citate.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe