„Semnatarii sunt de acord cu principiul contributivităţii la sistemul pensiilor de stat, însă doar în condiţiile aplicării de către guvern a măsurilor europene de sprijinire a industriei mass-media. Momentul posibilei introduceri a CAS pentru drepturile de autor ale jurnaliştilor, dar exclusiv pentru cei care îşi desfãşoară activitatea doar în baza acestui tip de contract, trebuie corelat obligatoriu cu acela al intrarii în vigoare a unor măsuri fiscale de susţinere a mass-media„, precizează comunicatul semnat de liderii celor cinci organizaţii.
Aceştia îşi explică condiţionarea şi atitudinea prin „raportarea la realităţile îngrijorătoare din industria mass-media, aflată încă într-o stare de fragilitate financiară şi a cărei redresare va fi lentă şi dificilă” şi prin faptul că acordă „prioritate apărării intereselor industriei mass-media”.
De asemenea, organizaţiile semnatare califică drept „inoportună aplicarea CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnaliştilor de la 1 ianuarie 2011”.
„Semnatarii au răspuns invitaţiei la dialog adresată de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi înţeleg imperativele Ministerului Muncii în materie de pensii. CRP, AJR, PPR, APEL şi UGIR îşi vor continua demersurile şi dialogul cu autorităţile guvernamentale în scopul găsirii unor soluţii pentru redresarea industriei mass-media”, se mai spune în comunicat.
Comunicatul este semnat de Indira Crasnea, preşedinta Clubului Român de Presă (CRP), Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Cosmina Noaghea, preşedinta Patronatului Presei Române (PPR), Marius Stoianovici, preşedintele Asociaţiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), şi Ştefan Rădeanu, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).
Reprezentanţii celor cinci organizaţii s-au întâlnit, marţi, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, pentru o primă discuţie legată de posibilitatea introducerii plăţii CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnaliştilor.