Un director de la o unitate bancară îi sfătuia pe escrocii imobiliari cum să facă falsuri

Luminiţa Lolea, director la o unitate bancară din Capitală, acuzată în dosarul înşelăciunilor imobiliare, i-ar fi sfătuit pe membrii grupării cum să întocmească contracte false de muncă pentru a putea obţine un credit de 180.000 de euro, pe care urmau să îl garanteze cu un imobil obţinut ilegal.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Un director de la o unitate bancară îi sfătuia pe escrocii imobiliari cum să facă falsuri

Un director de la o unitate bancară îi sfătuia pe escrocii imobiliari cum să facă falsuri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT-Bucureşti arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă pentru 15 membri ai grupării de înşelăciuni imobiliare, obţinut de MEDIAFAX, că Luminiţa Lolea, director coordonator la BCR Bucureştii Noi - agenţia Chitila, "i-a consiliat pe inculpaţii Andrei şi Ana Maria Dârjan în demersul acestora de accesare a unui credit ipotecar, îndicându-le acestora ce înscrisuri să depună la dosarul întocmit în vederea acordării creditului, spijinindu-i cu ocazia întocmirii în fals a contractelor de muncă şi a adeverinţelor de venit care atestau că aceştia obţineau suficiente venituri care să le permită acordarea unui împrumut de o valoare însemnată".

Potrivit procurorilor, Luminiţa Lolea i-a ajutat pe aceştia în falsificarea actelor necesare pentru a obţine creditul cerut de ei, de 180.000 de euro, pentru care au garantat cu un imobil obţinut în mod ilegal.

De asemenea, procurorii mai arată, în referat, că până la cooptarea Luminiţei Lolea în activităţile grupării infracţionale, Ana Maria şi Andrei Dârjan, împreună cu Nicolae Eugen Dănilă, Marius Viorel Petrache şi Stela Neagu, s-au ocupat de obţinerea nelegală, prin falsuri, a unui teren cu construcţie din Bucureştii Noi, Şoseaua Chitilei, cel care a fost folosit în final pentru garantarea creditului bancar de 180.000 de euro.

Astfel, la începutul anului 2007, Constantin Dârjan, administrator la societatea Gigi Matcon, le-a explicat lui Andrei şi Anei Maria Dârjan posibilitatea de a folosi imobilul în care era situată această societate pe post de garanţie la o unitate bancară.

Potrivit convenţiei dintre cei trei, Andrei şi Ana Maria Dârjan urmau să fie cei care cer creditul de la bancă, garantat cu ipoteca pe imobil, "în condiţiile în care urmau să fie sprijiniţi în acest sens de către Luminiţa Lolea, persoană cu care se aflau în relaţie de amiciţie şi care îndeplinea la acel moment calitatea de coordonator în cadrul BCR Bucureştii Noi - Agenţia Chitila".

Ulterior, Constantin Dârjan l-a sunat pe Marius Viorel Petrache şi i-a cerut să obţină "de la o persoană neidentificată" fotocopiile titlului de proprietate al imobilului. Petrache s-a mai ocupat, potrivit anchetatorilor, şi de "fabricarea, prin tehnoredactare computerizată, a unui set de documente plăsmuite de o aşa manieră încât să emane o puternică aparenţă de autenticitate".

Procurorii mai arată că fotocopiile titlului de proprietate şi actele reproduse după acesta erau necesare la notariat. Totodată, membrii grupării au mai cooptat persoane care să joace la notariat rolul de proprietari ai imobilului din Bucureştii Noi, Şoseaua Chitilei.

După ce au falsificat toate actele necesare şi după ce au stabilit bine scenariul, aceştia au fost la notariat pentru împuternicirea unui membru al grupării cu dreptul de vânzare a imobilului din Bucureştii Noi, Şoseaua Chitilei. Aceştia au obţinut de la un notar o procură autentificată, pe care au folosit-o ulterior la bancă.

Procurorii mai arată că, în 11 iulie 2007, s-a încheiat în faţa notarului contractul de ipotecă între Andrei şi Ana Maria Dârjan şi directorul coordonator de la BCR Bucureştii Noi - agenţia Chitila, Luminiţa Lolea, pe imobilul pentru care aceştia nu erau adevăraţii proprietari.

"Consecinţa faptului că inculpaţii Andrei şi Ana Maria Dârjan nu şi-au achitat obligaţiile financiare rezultă din faptul că s-a trecut la executarea silită a celor doi, fiind întocmit un dosar de executare", conchid procurorii.

Procurorii DIICOT-Bucureşti au început cercetarea penală pentru 25 de persoane acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals, printre acestea fiind trei avocaţi în Baroul Bucureşti, un arhivar şef la Serviciul de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti şi un director coordonator al unei unităţi bancare.

Dintre cei 25 de membri ai grupului infracţional, 12 au fost arestaţi preventiv, vineri, de către Curtea de Apel Bucureşti, pentru alţi trei instanţa dispunând măsura interdicţiei de a părăsi Capitala pe perioada cercetărilor. Decizia poate fi contestată la instanţa supremă.

Avocata Luminiţei Lolea declara, joi seară, la ieşirea din sediul DIICOT - Bucureşti, după audieri, că aceasta a fost chemată pentru a i se prezenta învinuirile, ea refuzând să precizeze care sunt acestea.

Potrivit procurorilor, membrii grupului infracţional întocmeau acte false de proprietate pentru terenuri şi clădiri nelocuite sau aflate în degradare, apoi identificau "potenţiali clienţi", cărora le vindeau, fără să fie de fapt adevăraţii proprietari ai imobilelor.

Membrii grupării infracţionale au înşelat zece persoane, cărora le-au vândut, cu acte false, terenuri şi imobile pentru sume între 100.000 şi 400.000 de euro, prejudiciul fiind estimat până în prezent la aproape un milion de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici