Un executor judecătoresc care a cheltuit bani ce ar fi trebuit returnaţi statului, deferit justiţiei

Un executor judecătoresc orădean a fost deferit justiţiei de procurorii DNA care îl acuză de abuz în serviciu şi spălare de bani după ce ar fi folosit o sumă încasată în baza unui dosar de executare, pe care nu a returnat-o statului atunci când acesta a câştigat procesul irevocabil, anunţă DNA.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Un executor judecătoresc care a cheltuit bani ce ar fi trebuit returnaţi statului, deferit justiţiei

Un executor judecătoresc care a cheltuit bani ce ar fi trebuit returnaţi statului, deferit justiţiei

Procurorii DNA de la Oradea l-au deferit justiţiei, sub control judiciar, pe Gabriel Valentin Kiss, executor judecătoresc, la data faptelor, pe care îl acuză de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi de spălare a banilor.

În rechizitoriul transmis instanţei, procurorii arată că în 28 iunie 2011 la BEJ Kiss Gabriel Valentin a fost înregistrată cererea unor părţi civile privind executarea silită, pentru suma de 360.400 euro, a statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice - DGFP Satu Mare (în prezent AJFP Satu Mare), în baza unei sentinţe civile definitive şi executorii, care stabilea despăgubiri pentru un teren de 6.214 metri pătraţi.

Anchetatorii arată că, în 16 decembrie 2011, până la pronunţarea unei soluţii irevocabile, cauza privind acordarea de despăgubiri aflându-se la acel moment în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în contul BEJ Kiss Gabriel Valentin a fost virată suma de 1.603.548 de lei, din care 1.564.928,88 de lei (360.400 de euro) valoarea despăgubirilor şi 38.619,71 lei cheltuieli de executare.

Ulterior, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 14 noiembrie 2011, de admitere a unui recurs în interesul legii, s-a statuat că statul tomân nu are calitate procesuală pasivă.

În acest context, anticipând soluţia irevocabilă ce urma să fie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recurs, părţile civile i-au cerut executorului în mai multe rânduri să restituie statului suma de 1.603.548 lei.

Tocmai ca urmare a admiterii recursului în interesul legii menţionat, pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti s-a constituit un dosar civil având ca obiect contestaţia la executare formulată de Ministerul Finanţelor Publice ca reprezentant legal al statului în contradictoriu cu părţile civile, în cadrul căruia, la data de 24 mai 2012, s-a dispus restituirea executării silite în cuantum de 1.603.568 lei către statul român.

În perioada 9 martie - 2 mai 2012, în pofida cererilor de restituire a sumelor de bani către statul tomân, depuse de părţile civile, la biroul executorului judecătoresc, acesta a redistribuit, în mod abuziv şi nelegal, suma de 1.603.568 lei în 35 de dosare execuţionale.

Întrucât Ministerul Finanţelor Publice a virat în contul de consemnări al BEJ Kiss Gabriel Valentin sumele aferente despăgubirilor acordate în 22 de dosare dintre cele 35, realizându-se astfel în cazul acestora o dublă plată, Kiss, în aceeaşi manieră nelegală, în perioada iunie 2012 - august 2013, a făcut o nouă redistribuire a sumei de 938.721,70 lei, încasată pentru cele 22 de dosare, în cadrul altor 199 de dosare execuţionale, ce priveau alţi creditori şi alte titluri executorii, fără legătură cu dosarul în discuţie.

Ulterior, notează procurorii, executorul Kiss a retras din sumele redistribuite şi a folosit în interes personal ori al biroului executor judecătoresc suma de 1.113.005,4 de lei, cu titlu de cheltuieli de executare.

Ministerul Finanţe Publice s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 1.603.548,69 lei, actualizată cu rata inflaţiei, căreia i se adaugă daune interese moratorii sub forma dobânzii penalizatoare începând cu data ieşirii din patrimoniul statului a acesteia, respectiv 16 decembrie 2011 şi până la data achitării efective.

Părţile civile s-au constituit parte în această cauză cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune materiale şi cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune morale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici