Un expert OMS avertizează că telefoanele ar trebui reglementate în rândul tinerilor la fel ca ţigările

  • Ţările ar trebui să ia în considerare reglementarea dispozitivelor digitale precum smartphone-urile într-un mod similar produselor ce conţin tutun, afirmă un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
  • Natasha Azzopardi Muscat că astfel de decizii ar trebui luate pentru a combate impactul negativ din ce în ce mai mare al social media asupra sănătăţii mintale a tinerilor.
Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Un expert OMS avertizează că telefoanele ar trebui reglementate în rândul tinerilor la fel ca ţigările

Având în vedere dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora comportamentul problematic în ceea ce priveşte jocurile şi reţelele sociale este în creştere în rândul adolescenţilor din Europa, ţările ar trebui să se inspire din alte domenii ale sănătăţii publice în care legislaţia a ajutat la abordarea obiceiurilor potenţial dăunătoare - cum ar fi legile privind tutunul, a spus Natasha Azzopardi Muscat.

Măsurile care includ limite de vârstă, preţuri controlate şi chiar zone interzise au funcţionat pentru reglementarea tutunului, astfel încât acestea ar putea fi luate ca exemplu pentru modul de reducere a utilizării dăunătoare a dispozitivelor portabile, cum ar fi smartphone-urile, a declarat pentru Politico Natasha Azzopardi Muscat, director al politicilor şi sistemelor de sănătate în cadrul OMS Europa, în marja Forumului european al sănătăţii, la Gastein, Austria.

Poate că trebuie să ne gândim unde este potrivit să folosim dispozitivele digitale şi poate că este, de asemenea, timpul să începem să ne gândim la locurile în care anumite dispozitive digitale nu ar trebui să fie utilizate”, la fel cum am interzis fumatul în anumite zone, a spus ea.

Un alt element-cheie este asigurarea faptului că adolescenţii - indiferent de originea lor, etnie sau statut social - sunt „alfabetizaţi, echipaţi şi împuterniciţi”, a adăugat ea. Asta înseamnă dotarea lor cu cunoştinţele corecte, „astfel încât să conducă lumea digitală şi să nu permită lumii digitale să îi conducă”.

Un studiu al OMS publicat luna trecută a constatat că comportamentele problematice şi „asemănătoare dependenţei” în ceea ce priveşte jocurile şi reţelele sociale sunt în creştere în rândul adolescenţilor din Europa.

„Ca orice altceva, puteţi utiliza aceste instrumente bine şi eficient”, a spus Azzopardi Muscat. „Dar trebuie să fim atenţi, pentru că avem o parte din populaţie care raportează o utilizare problematică şi ştim că acest lucru poate ajunge în cele din urmă să le afecteze rezultatele educaţionale, sănătatea mintală, productivitatea pe piaţa muncii”.

Legătura dintre utilizarea social media şi sănătatea mintală, în special în rândul adolescenţilor, atrage tot mai multă atenţie. La începutul acestei veri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis o „primă anchetă la nivel european privind impactul social media asupra bunăstării tinerilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici