Un fermier a cerut subvenţie europeană pentru 300 de oi imaginare

Şeful APIA Mureş, Vasile Cornea, a declarat, miercuri, că în judeţ există foarte mulţi fermieri care nu ştiu să îşi declare corect suprafaţa de teren sau numărul de animale, el dând exemplul unui fermier din Târnăveni care a cerut subvenţie europeană pentru peste 300 de oi pe care însă nu le avea.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Un fermier a cerut subvenţie europeană pentru 300 de oi imaginare

Un fermier a cerut subvenţie europeană pentru 300 de oi imaginare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Şeful APIA Mureş a afirmat că în judeţ există foarte mulţi fermieri care nu ştiu să îşi declare corect suprafaţa de teren sau numărul de animale, iar la ovine, circa nouă sute de animale declarate nu au fost găsite la controale făcute.

Astfel, a existat un caz la o fermă din Târnăveni unde un fermier a cerut subvenţie europeană, declarând că are 334 de ovine, pentru care ar fi urmat să primească, dacă nu era depistat falsul, peste 100.000 de lei.

"Am avut o fermă cu 334 de oi care au fost declarate şi la verificare n-am găsit nici măcar o oaie. (...) Prin supracontrolul pe care îl facem în APIA, depistăm aceste persoane care doresc să primească bani de la Uniunea Europeană fără să muncească. Avem foarte multe cazuri", a spus Cornea.

La rândul său, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Daniel Constantin, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că va iniţia modificarea legislaţiei, astfel încât să existe sancţiuni pentru fermierii care cer subvenţii europene pentru animale inexistente.

Daniel Constantin a spus că în urma controalelor la bovine s-au găsit circa 94 la sută dintre animalele declarate, dar la ovine procentul a fost mult mai mic, de 84 la sută.

"În ceea ce priveşte controlul la ovine, a fost o situaţie care s-a perpetuat la nivel naţional, au fost foarte multe cereri care s-au făcut pe un anumit număr de animale. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a verificat 15 la sută, a selectat un eşantion de 15 la sută, am mers pe control, am controlat şi din păcate putem să vă spunem, pentru că s-a încheiat controlul, în momentul de faţă, doar 84 la sută din animale s-au găsit la nivel naţional. Astfel, din cele 5.975 de exploataţii care au solicitat sprijin pentru 1.732.440 de ovine, practic 84 la sută, deci 1.348.724 vor primi sprijin", a declarat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, sprijinul financiar pe cap de ovine şi bovine se va stabili printr-o hotărâre de Guvern abia la începutul lunii octombrie.

El a afirmat că vrea să corecteze o lipsă a legislaţiei şi să propună introducerea de sancţiuni pentru cei care declară animale inexistente, în contul cărora cer subvenţie.

"Din nefericire, în legislaţia noastră, la ovine nu se prevăd sancţiuni dacă se găseşte un număr mai mic de animale, ci numai dacă se constată că este o tentativă de fraudă. Am iniţiat modificarea legislaţiei şi de la anul practic aceleaşi sancţiuni de la cererea de sprijin pe suprafaţă le veţi găsi şi la ovine. Dacă nu se găsesc un număr de până la 3 la sută, vor fi penalizaţi în consecinţă cu 3 la sută. Între 3 şi 30 la sută (vor fi penalizaţi cu) practic, dublul diferenţei şi la peste 30 la sută vor fi excluşi de la plată", a declarat acesta.

Directorul adjunct al APIA Mureş, Viorel Bubău, a adăugat că din 215 fermieri controlaţi în judeţ, 48 "au situaţii foarte serioase, foarte grave privind declararea".

Potrivit acestuia, cazuri de declaraţii în fals ale unor fermieri care au solicitat subvenţie europeană au fost descoperite la Luduş, unde o persoană a declarat în fals 166 de animale, la Târgu Mureş (64 de animale inexistente declarate de un fermier), la Reghin şi la Târnăveni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici