Un festival de muzică electronică din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor contaminate cu "drogul violului"

Un festival de muzică electronică desfăşurat pe o plajă din estul Spaniei a instalat corturi în care petrecăreţii îşi pot testa băuturile pentru a se asigura că acestea nu conţin substanţe psihoactive introduse fără consimţământul lor.

Urmărește
522 afișări
Imaginea articolului Un festival de muzică electronică din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor contaminate cu "drogul violului"

În aşa-numitul "punct violet" al festivalului Medusa Sunbeach, asistenţii sociali răspund, de asemenea, la posibile cazuri de violenţă de gen sau abuz sexual.

Kiturile de testare, o premieră pentru Spania, detectează GHB, cunoscut şi sub numele de ecstasy lichid, un drog inodor şi incolor care afectează sistemul nervos central. În ultimii ani, acesta a devenit cunoscut drept "drogul violului", relatează Reuters.

Punctele violet instalate la adunările publice, cum ar fi târguri şi concerte, sunt o iniţiativă a Ministerului spaniol al Egalităţii, în colaborare cu administraţiile locale, pentru a ajuta victimele hărţuirii sexuale şi ale violenţei de gen. Numele lor provine de la culoarea violet asociată cu mişcarea feministă.

Rosana Galvez, asistent social din regiunea Valencia, a declarat că testele sunt o modalitate de a preveni agresiunile sexuale.

Probele sunt prelevate cu picături din băuturi şi introduse într-un tub de testare cu un reactiv chimic. Dacă lichidul conţine GHB, acesta devine roşu aprins. Protocolul impune alertarea serviciilor de urgenţă şi a forţelor de ordine ori de câte ori există o reacţie pozitivă.

"Cred că punctul violet este foarte important. La un festival, eşti înconjurat de o mulţime de oameni şi este foarte normal ca cineva să îţi strecoare ceva în băutură fără să îţi dai seama", a declarat Adriana Barros, în vârstă de 18 ani, pentru Reuters.

Raquel, în vârstă de 23 de ani, care a refuzat să îşi dea numele de familie, a declarat că este liniştitor să "ai un loc unde, dacă ţi se întâmplă ceva, ştii că poţi merge pentru ajutor sau sfaturi".

Medusa, cel mai mare festival de muzică electronică din Spania, şi-a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare cu peste 56.000 de persoane care au participat la spectacolele de sâmbătă, potrivit organizatorilor.

În 2022, a fost pe prima pagină a ziarelor când vânturile puternice au provocat prăbuşirea unei structuri metalice, ucigând un tânăr de 22 de ani şi rănind aproape 40 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici