Un fost ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, condamnat

Un fost ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, Corina Răuţă, a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, pentru că, în schimbul unor sume de bani, a emis avize sau autorizaţii de securitate la incendii unor firme de construcţii.

Urmărește
326 afișări

Prin decizia penală din 26 ianuarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Bacău, care a hotărât condamnarea Corinei Răuţă, fost ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Bacău - Compartimentul de avize/autorizaţii, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de şase ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi a infracţiunii de îndeplinire, în virtutea funcţiei, pentru un agent economic, a unei însărcinări, dacă fapta e de natură a-i aduce, direct sau indirect, foloase necuvenite.

În 4 februarie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Bacău au trimis-o în judecată pe Corina Răuţă, căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISUJ) Bacău - Compartimentul de avize/autorizaţii, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de conflict de interese şi infracţiunea prevăzută în art. 11 alin. 1 din Legea 78/2000 (îndeplinirea, în virtutea funcţiei, pentru un agent economic, a unei însărcinări, dacă fapta e de natură a-i aduce, direct sau indirect, foloase necuvenite), ambele în formă continuată.

În acelaşi dosar, Vasile Vrânceanu şi Neculai Uncescu, ambii proiectanţi în cadrul SC General Tectonic SRL, respectiv SC Unic Grup Proiect SRL, sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi la infracţiuni la Legea 78/2000 privind fapte de corupţie, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008 - februarie 2009, Corina Răuţă, în calitate de ofiţer în cadrul ISUJ Bacău - Compartimentul de avizare/autorizare, a întocmit, în numele unor proiectanţi, un număr de 23 de scenarii de securitate la incendiu (lucrări de proiectare necesare pentru obţinerea avizelor ori autorizaţiilor de securitate la incendiu). După ce au fost întocmite de inculpată, la comanda proiectanţilor sau a beneficiarilor (firme de construcţii), documentele au fost prezentate la ISUJ Bacău, la compartimentul de avizare/autorizare în cadrul căruia lucra inculpata, pentru obţinerea avizelor ori autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Având atribuţii de control, inculpata Răuţă a dat personal, aviz favorabil unui număr de şapte scenarii de securitate la incendiu.

Pentru întocmirea şi avizarea unor astfel de documentaţii, inculpata a obţinut foloase necuvenite în valoare de 10.021 de lei.

În demersul său, Răuţă a fost ajutată de Vrânceanu şi Uncescu prin asigurarea semnăturii de proiectant şi a ştampilei firmelor pe care le conduc.

ICCJ i-a condamnat definitiv şi pe Vasile Vrânceanu şi Neculai Uncescu, ambii proiectanţi în cadrul SC General Tectonic SRL, respectiv SC Unic Grup Proiect SRL, la câte doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani, pentru complicitate la infracţiunilecomise de Corina Răuţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici