Un fost preot dă în judecată Mitropolia Moldovei: I s-a interzis să mai slujească după ce a divorţat

Un fost preot din Iaşi a dat în judecată Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pe care o acuză de discriminare, după ce nu a mai fost lăsat să slujească întrucât a divorţat fără a avea acordul Mitropoliei, reprezentanţii acestei instituţii spunând însă că în acest caz a fost respectat Statutul Bisericii

Urmărește
987 afișări
Imaginea articolului Un fost preot dă în judecată Mitropolia Moldovei: I s-a interzis să mai slujească după ce a divorţat

Un fost preot dă în judecată Mitropolia Moldovei: I s-a interzis să mai slujească după ce a divorţat (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Viorel Mihalache, în prezent avocat, a activat ca preot la Iaşi între anii 1996-2006, după care a pierdut dreptul de a mai sluji întrucât a divorţat fără acordul Mitropoliei.

Fostul preot a spus că marţi a intentat un proces la Tribunalul Iaşi, un altul la Judecătorie, dar a depus şi o plângere penală la Parchet împotriva IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

"Am înaintat un proces pe civil la Judecătoria Iaşi, pentru discriminare, şi un altul la Tribunal, pentru că Mitropolia nu mi-a răspuns în termen de 30 de zile la solicitările mele. Nu ştiu dacă e de competenţa acestor instanţe, însă dosarele pot fi direcţionate ulterior acolo unde este cazul. De asemenea, am depus plângere la Parchet pentru neglijenţă în serviciu împotriva mitropolitului Teofan. Îl acuz că a tergiversat cazul meu", a declarat, miercuri fostul preot Viorel Mihalache.

El susţine că iniţial s-a supus deciziei de a nu mai activa în cadrul Bisericii, însă ulterior a sesizat că altor preoţi din cadrul Mitropoliei nu li s-a aplicat aceeaşi sancţiune, în cazuri similare.

"În 2008, am aflat că un coleg a divorţat şi el, dar a rămas preot. Mai sunt alte câteva cazuri de acest gen", a spus fostul preot Viorel Mihalache.

El a precizat că a depus mai multe memorii la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în care a sesizat această situaţie, dar că nu a primit răspuns favorabil.
Viorel Mihalache a afirmat că vrea să arate că în cazul său este vorba despre discriminare.

"Nu îmi cerşesc preoţia înapoi, dar nu pot lăsa lucrurile aşa. Cer să nu mai fiu nedreptăţit", a declarat fostul preot, care susţine că se va adresa CEDO în cazul în care instanţele de judecată din România nu îi vor face dreptate.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că decizia în cazul fostului preot Viorel Mihalache s-a luat cu respectarea Statutului Bisericii.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a spus că Mihalache a fost cel care a intentat divorţul şi că timp de un an i s-a dat dreptul de a motiva această decizie, lucru care nu s-a întâmplat.

"Un an de zile el nu a făcut nimic. De asemenea, i s-a cerut să dovedească faptul că merge la o biserică şi se spovedeşte, însă nu a făcut-o", a afirmat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Fostul preot Viorel Mihalache a anunţat că se va adresa CEDO în cazul în care instanţele de judecată din România nu îi vor face dreptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici