Un fost preşedinte CA RADET explică la ce temperatură ar trebui să intre apa în bloc, pentru a fi cald în apartamentele bucureştenilor

Fostul preşedinte CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, spune că apa caldă trebuie să intre în bloc la temperatura de 55 – 60 de grade Celsius,pentru ca în apartamentele bucureştenilor să fie 22 de grade, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza infrastructurii depăşite.Oamenii pot cere despăgubiri furnizorului.

Urmărește
3667 afișări
Imaginea articolului Un fost preşedinte CA RADET explică la ce temperatură ar trebui să intre apa în bloc, pentru a fi cald în apartamentele bucureştenilor

Gabriel Dumitraşcu, fostul preşedinte CA RADET, a explicat, duminică, la Digi24, că pentru a fi cald în apartamentele bucureştenilor, temperatura apei la intrarea în bloc trebuie să fie de 55 de grade.

„Există un ordin al ANRE, există şi un contract între asociaţia de proprietari şi RADET, un contract de furnizare a energiei termice şi acolo există specificat: nu mai puţin de 55 de grade (să fie apa la intrarea în bloc – n.r.). Între 55 şi 60 de grade. Doar în cazuri extreme, limita ar fi atins 50 de grade pe o perioadă scurtă”, spune Dumitraşcu.

Diferenţa de aproximativ 20 de grade între temperatura apei, care este, în prezent, de circa 37 de grade în unele cazuri, nu poate fi rezolvată „de azi pe mâine” şi ţine de infrastructura depăşită.

„Rezolvarea nu vine de pe azi pe mâine. Eu insist pe o soluţie chibzuită de rezolvare de vreo 5 ani. Din păcate nu s-a făcut nimic în acest sens. Ea pleacă de la lipsa de capacitate de producţie, pentru că, în fapt, ceea ce constatăm în calorifere este că nu avem suficientă capacitate pentru ca în condiţii de frig să asigurăm pe sistemul de transport şi distribuţie o temperatură care să ducă la o constare lejeră: 55 de grade apa la intrare în bloc. Deci apa caldă, agentul termic care intră în bloc, nu atinge această temperatură. Neatingând această temperatură, transferul termic prin corpurile de încălzit din calorifere, nu are cum să determine o temperatură de 22 de grade sau 20 de grade în apartamente”, explică Dumitraşcu.

Acesta a mai spus că a existat o capacitate excedentară de producţie în urmă cu 30 de ani, dar a îmbătrânit şi a ieşit din uz.

„Având în vedere că acum este la limită, se pierde prin conductele vechi de 30 – 40 – 50 de ani şi pierderea e mult mai mare decât cea normată, care ar trebui să fie undeva la 20-22%. Ea depăşeşte 30% în momentul de faţă. Exact această pierdere face ca temperatura de intrare în bloc să nu mai fie de 55 de grade, ci la 37 de grade”, mai spune Gabriel Dumitraşcu.

Fostul preşedinte CA afirmă că cei care au contract, dar sunt nemulţumiţi pot cere despăgubiri de la furnizor.

„Există o prevedere în regulament şi în contractul cadru care permite tuturor să se întoarcă împotriva furnizorului de energie termică. Nu mai este RADET acum, este Termoenergetica şi să solicite despăgubiri, compensaţii pentru lipsa de energie termică. Şi există normele clare. Eu chiar anul trecut am postat şi am popularizat o astfel solicitare. Sunt asociaţii de proprietari care au uzat-o şi au avut câştig de cauză în relaţia cu RADET”, a mai spus Dumitraşcu.

De la 1 Decembrie, noul operator regional de termie în Capitală este Termoenergetica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici