Un fost prim-procuror al Parchetului Prahova şi un fost grefier şef, condamnaţi definitiv de ICCJ
Un fost prim-procuror al Parchetului Prahova şi un fost grefier şef de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie, de către un complet de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Prahova, Dinu Nica, şi grefierul şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Georgeta Drăgan, au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie 2007, pentru luare de mită, respectiv complicitate la această infracţiune.
Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie, Dinu Nica, pe fondul instrumentării unui dosar penal, ar fi pretins bani de la o persoană, prin intermediul Georgetei Drăgan, grefier-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi Marioarei Lupu.
Procurorul ar fi pretins banii în schimbul cărora, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să redacteze şi să trimită către un petent o comunicare din partea Parchetului Tribunalului Prahova referitoare la stadiul cercetărilor în dosarul pe care îl avea în instrumentare, document ce îi era necesar acestei persoane, care ulterior l-a denunţat, la judecarea unui proces civil. De asemenea, Nica ar mai fi pretins mită şi pentru ca în urma efectuării actelor de cercetare penală, rezultatul anchetei să fie favorabil denunţătorului.
În 17 octombrie 2007, procurorul Nica a fost prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie, când primea, prin intermediul aceloraşi două complice, suma de 17.000 de lei (aproximativ 5.000 euro).
De asemenea, în 18 octombrie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a lui Nica. În 22 octombrie 2007, un complet de nouă judecători al instanţei supreme a dispus punerea în libertate a acuzatului.
Un complet de trei judecători sal ICCJ a decis, în noiembrie 2010, ca fostul prim-procuror Dinu Nica să fie condamnat la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar pe fosta grefieră şefă Georgeta Drăgan la un an şi jumătate de detenţie cu suspendarea executării pedepsei, în timp ce pe Marioara Lupu la doi ani de închisoare cu suspendare.
Atât apărarea, cât şi acuzarea au făcut recurs, iar un complet de nouă judecători al ICCJ a menţinut, luni, decizia dată în cazul procurorului şi grefierei, în schimb la Marioara Lupu a majorat de la doi la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO