- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.07.2018, 17:16)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un grup energetic din România le va cere clienţilor garanţii pentru plata facturilor. „Sumele nu sunt împovărătoare”
Conducerea grupului energetic CEZ România a confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, că va solicita clienţilor garanţii financiare pentru evitarea neplăţii facturilor - prevedere care apare într-un proiect normativ al ANRE, precizând însă că sumele respective „nu sunt împovărătoare”.
Urmărește
2513 afișări
Un grup energetic din România le va cere clienţilor garanţii pentru plata facturilor. „Sumele nu sunt împovărătoare”
Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor, potrivit proiectului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, care a fost în dezbatere publică în perioada 12-29 iunie.
„Poziţia noastră în legătură cu această iniţiativă este că vom încerca să evităm situaţiile în care clienţii buni-platnici ar fi afectaţi din cauza celorlalţi, puţini, care sunt rău-platnici”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager şi preşedintele Directoratului CEZ România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
La rândul său, Doina Vornicu, directorul de Operaţiuni al CEZ România, a declarat: „Dacă ANRE a decis că este necesar, vom aplica acest proiect, vom avea şi noi o procedură internă. Deja avem o procedură de management al riscului, dar numai pentru clienţii cu un istoric rău de plată. Sper că acest proiect se va aplica, şi nu cred că respectivele garanţii ar fi în sume împovărătoare pentru clienţi; se discută despre un nivel rezonabil”.
Procedura propusă de ANRE se va aplica în relaţiile comerciale privind prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza contractelor încheiate între operatorul de distribuţie şi titularul de contract, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat.
Potrivit documentului, „în momentul solicitării de constituire de garanţii financiare, OD informează titularul de contract asupra condiţiilor de actualizare, executare, reconstituire şi restituire a garanţiei financiare.
Valoarea garanţiei financiare (GF) se stabileşte după formula „GF = 1xVdm + max (V1, V2)”, unde „Vdm” este „valoarea medie lunară a serviciului de distribuţie a energiei electrice realizată în ultimele 12 luni, respectiv valoarea medie lunară estimată pentru următoarele 12 luni în cazul în care nu există un istoric al consumului pentru ultimele 12 luni”. Iar „max (V1, V2)” este „cea mai mare valoare dintre sumele întârziate la plată în ultimele 12 luni”.
„Titularul de contract are obligaţia să transmită OD documentul care atestă constituirea garanţiei financiare, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării transmise de OD”, mai arată iniţiatorii normativului.
Mai departe, „OD verifică corectitudinea datelor înscrise în garanţia financiară, iar în cazul în care există o neconformitate, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea documentului care atestă constituirea garanţiei financiare, notifică în scris titularul de contract asupra neconformităţilor şi termenului pentru remedierea acestora”. Iar titularul de contract va avea obligaţia să transmită OD garanţia financiară corectată conform solicitării „în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la primirea notificării”.
Acelaşi proiect mai prevede că „titularul de contract sau OD pot să compare valoarea garanţiei financiare deja constituite cu valoarea actuală calculată conform art. 8 şi să solicite actualizarea acesteia, dar nu mai devreme de şase luni de la data constituirii sau a ultimei actualizări a garanţiei financiare”.
În cazul în care titularul de contract care a constituit o garanţie financiară în favoarea OD nu îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de OD în termenele prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, OD are dreptul:
a) la împlinirea a 60 de zile de la data scadenţei la plată a facturii, să notifice titularul de contract asupra intenţiei de executare a garanţiei financiare;
b) să execute garanţia financiară constituită, în limita obligaţiilor de plată neachitate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data notificării menţionate la lit. a).
De asemenea, în cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. „Executarea garanţiei financiare nu exonerează titularul de contract de la plata penalităţilor calculate până la momentul respectiv conform contractului cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice”, mai arată proiectul citat.
Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe