Un incendiu de vegetaţie din Grecia distruge o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului New York

Un incendiu de vegetaţie care arde în nord-estul Greciei de 11 zile a distrus o suprafaţă mai mare decât New York City, a anunţat marţi Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, relatează Reuters.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Un incendiu de vegetaţie din Grecia distruge o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului New York

Un incendiu de vegetaţie din Grecia distruge o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului New York

Un incendiu de vegetaţie care arde în nord-estul Greciei de 11 zile a distrus o suprafaţă mai mare decât New York City, a anunţat marţi Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice este sprijinit de Uniunea Europeană, în timp ce pompierii din cinci ţări se luptă să stăpânească flăcările.

Alimentat de vânturile puternice şi de vremea călduroasă, incendiul care a început în apropierea oraşului Alexandroupolis s-a extins rapid în regiunea Evros, ucigând cel puţin 20 de persoane săptămâna trecută, în incendiul care a dus la cele mai multe persoane decedate în acest fel din Europa din această vară. Acesta a transformat verdeaţa luxuriantă în pământ pârjolit şi a distrus case şi mijloace de trai.

Într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, Serviciul de gestionare a situaţiilor de urgenţă Copernicus a declarat că incendiul a devastat cel puţin 808,7 kilometri pătraţi. Oraşul New York ocupă o suprafaţă de 778,2 kilometri pătraţi.

Copernicus a declarat săptămâna trecută că incendiul a fost cel mai mare de pe teritoriul european din ultimii ani, iar autorităţile au declarat că focul este în continuare extrem de periculos.

Avioane şi sute de pompieri la sol, inclusiv din Albania, Serbia, Slovacia şi Republica Cehă, se luptau cu flăcările, a precizat brigada de pompieri.

„Încercăm să apărăm restul zonei neafectate înainte de a ajunge în prima linie a incendiului”, a declarat Jiri Nemcik, comandantul echipei cehe. „Dezvoltarea incendiului este foarte dinamică, aşa că este foarte periculos”.

Imaginile din satelit evidenţiază amploarea distrugerilor din zonă, unde pinii, altădată luxurianţi, au fost reduşi la scoarţă înnegrită şi scheletică.

Panagiota Maragou, şefa departamentului de conservare din cadrul diviziei din Grecia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF), a declarat că cel puţin 30% din Parcul Naţional al Pădurii Dadia-Lefkimi-Soufli a fost pierdut.

Datorită biodiversităţii sale ridicate, parcul naţional era „una dintre cele mai importante zone protejate din Grecia şi, de asemenea, din Europa, poate chiar şi la scară internaţională”, a spus ea.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezidat marţi o reuniune pe tema incendiilor care au devastat Grecia, abordând, printre altele, măsuri de prevenire, potrivit unui comunicat transmis de preşedinţie.

Ecologiştii au acuzat de mult timp Grecia că alocă mai multe fonduri pentru stingerea incendiilor decât pentru prevenire.

„Am văzut în cazul Dadia şi în cazul incendiului din Evros în general... unul dintre cele mai mari incendii din Europa, că un sistem care se bazează exclusiv pe stingerea incendiilor nu funcţionează”, a declarat Maragou.

Incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, dar guvernul spune că condiţiile meteorologice extreme pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice le-au agravat în acest an. Incendiul în care au murit cele mai multe persoane a fost în afara Atenei în 2018 şi a ucis 104 oameni. Se crede că toţi cei morţi în incendiul din Evros, cu excepţia unuia, au fost migranţi ilegali care au trecut din Turcia, evitând poliţia în pădure. Autorităţile se tem că ar putea fi găsite mai multe cadavre atunci când flăcările vor fi stinse, deoarece Evros este un punct de trecere popular în UE pentru mii de migranţi şi refugiaţi în fiecare an.

Incendiile au stimulat sentimentul anti-imigranţi în regiune, potrivit Reţelei de înregistrare a violenţei rasiste din Grecia.

Săptămâna trecută, poliţia a reţinut trei bărbaţi după ce pe reţelele de socializare a apărut o înregistrare video în care se vedeau migranţi într-o remorcă trasă de un jeep, iar un bărbat auzit îndemnând civilii să „adune” migranţii pe care îi acuza că au provocat incendiile.

Marţi, un procuror a lansat o investigaţie preliminară privind un incident separat după ce un alt videoclip postat pe reţelele de socializare a arătat patru bărbaţi, despre care se crede că sunt migranţi, stând pe un drum de pământ lângă un jeep, iar un localnic îi filma, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului pentru Protecţia Cetăţenilor.

Oficialul a declarat că bărbatul, care s-a prezentat la sediul poliţiei din Alexandroupolis, a fost căutat pentru presupusa sa implicare în „imobilizarea forţată” a migranţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici