- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.08.2013, 12:16)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un inculpat din dosarul "Transformatorul" gestionează construirea Catedralei Mântuirii Neamului
Ion Turbatu, condamnat de prima instanţă la şase ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", este consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mântuirii Neamului, poziţie în care, potrivit Patriarhiei Române, a dovedit "profesionalism".
Urmărește
603 afișări
Un inculpat din dosarul "Transformatorul" gestionează construirea Catedralei Mântuirii Neamului (Imagine: Andreea Câmpeanu/Mediafax Foto)
Într-un comunicat cu titlul "Apreciat pentru competenţă şi corectitudine în lucrarea Bisericii", Patriarhia precizează că Ioan Turbatu este consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mântuirii Neamului.
"Domnul Ioan Turbatu a fost angajat de Patriarhia Română în anul 2010 din mediul privat pentru bogata experienţă în gestionarea din punct de vedere al managementului economic a unor şantiere şi investiţii de mare amploare. În cei trei ani de activitate la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, domnul Ioan Turbatu a contribuit cu eficienţă economică la realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale. Faptul că, după construirea acesteia, costurile edificării Catedralei Mântuirii Neamului, faza roşu-gri, au fost cu 20% mai mici decât cele estimate, situaţie mai rar întâlnită în România, denotă faptul că toţi cei implicaţi în ridicarea acesteia şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile de serviciu", se mai arată în comunicatul de joi al Patriarhiei Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Sursa citată mai subliniază că "toate deciziile legate de construirea Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales cele referitoare la licitaţiile pentru diferite categorii de lucrări şi plăţi, sunt luate în mod transparent, după o analiză temeinică, de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc, organism executiv al Bisericii format din 16 membri care se reuneşte săptămânal în şedinţă de lucru". Astfel, arată Patriarhia, toate propunerile făcute de echipa de specialişti care lucrează la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, inclusiv cele de natură economică ale lui Ioan Turbatu, sunt "evaluate atent şi aprobate de acest organism de conducere bisericească".
Patriarhia mai ţine să sublinieze, în acelaşi comunicat, că "acuzaţiile aduse în instanţă domnului Ioan Turbatu nu au legătură cu activitatea prezentă a acestuia" şi că, până la sentinţa definitivă a instanţei de judecată, acesta "beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, principiu de drept luat în considerare în orice societate în care sunt garantate prin lege drepturile şi libertăţile cetăţeneşti".
Precizările Patriarhiei vin după ce în presă au apărut relatări privind implicarea lui Turbatu în proiectul de construire a catedralei.
Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, a fost condamnat de instanţa supremă, în 12 iulie, la şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul "Transformatorul".
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, care a primit cinci ani de închisoare.
Hotărârea instanţei supreme nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs atât de cei condamnaţi, cât şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Ioan Turbatu, Relu Fenechiu şi alte patru persoane au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul".
Relu Fenechiu a fost acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.
Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980.
Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Relu Fenechiu, CONDAMNAT LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul "Transformatorul". Ponta va fi ministru interimar al Transporturilor. Preşedintele a semnat revocarea lui Fenechiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz