Un IT-st din Olanda a creat o hartă care arată zonele în care temperaturile medii din Bucureşti au crescut cu până la 13 grade în ultimul deceniu

♦ Harta dezvoltată de Damien Allen cuprinde şi date despre evoluţia temperaturilor din Nicosia (Cipru), Atena (Grecia) şi alte capitale europene, unde autorităţile ar putea profita de astfel de informaţii pentru a spori confortul cetăţenilor în sezonul cald.

Urmărește
17767 afișări
Imaginea articolului Un IT-st din Olanda a creat o hartă care arată zonele în care temperaturile medii din Bucureşti au crescut cu până la 13 grade în ultimul deceniu

Un IT-st din Olanda a creat o hartă care arată zonele în care temperaturile medii din Bucureşti au crescut cu până la 13 grade în ultimul deceniu

Zonele în care temperaturile au crescut cel mai mult în ultimii zece ani în Bucureşti sunt răspândite peste tot în Capitală. În unele cazuri, temperaturile din această vară au ajuns să fie chiar şi cu 13 grade mai mari decât acum un deceniu, arată o centralizare realizată de Damien Allen, un tânăr IT-st stabilit în Olanda, sub forma unor hărţi disponibile în aplicaţia Urban Heat.

„Acest proiect interesant al lui Damien Allen ajută la identificarea zonelor care necesită o adaptare la climă şi la proiectarea unor spaţii urbane mai răcoroase. De asemenea, oferă oficialilor din domeniul sănătăţii publice posibilitatea de a localiza şi a pregăti zone de refugiu în timpul valurilor de călduri extreme, asigurând siguranţa comunităţilor“, notează, într-o postare pe LinkedIn, Pavlos Loizou, CEO şi cofondator al start-up-ului cipriot Ask Wire, care construieşte o bază de date cu toate activele imobiliare din Balcani. Centralizarea îşi propune să cuprindă inclusiv date privind riscurile în caz de cutremur sau inundaţii, preţurile din tranzacţii, potenţialul panourilor solare şi traficul auto.

Harta dezvoltată de Damien Allen cuprinde şi date despre evoluţia temperaturilor din Nicosia (Cipru), Atena (Grecia) şi alte capitale europene, unde autorităţile ar putea profita de astfel de informaţii pentru a spori confortul cetăţenilor.

„Noi suprapunem astfel de date cu alte informaţii, precum cele de natură cadastrală sau obţinute de la Statistică, astfel încât să putem cartografia modul în care proprietăţile sunt influenţate de diferiţi factori de mediu. De exemplu, cât de predispusă este o proprietate la experimentarea unui cutremur, a incendiilor sau a inundaţiilor“, explică Pavlos Loizou. De asemenea, pornind de la date precum cele culese de Damien Allen, Ask Wire procesează informaţii despre potenţialul de energie solară, pentru a vedea în ce măsură acoperişurile proprietăţilor imobiliare pot fi folosite pentru a genera electricitate şi în ce cantitate. „Pentru ambele demersuri menţionate, derulăm proiecte cu companii din România – unul cu o firmă de asigurări, iar un altul cu o companie de energie“, adaugă fondatorul Ask Wire.

La nivel municipal, temperatura medie din Bucureşti a crescut cu peste două grade de la începutul anilor 2000 până în prezent, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, dacă media din perioada 1901-2000 era de 11 grade Celsius, aceasta a urcat la 12,8 grade Celsius în anul 2008 şi la 13,4 grade Celsius în 2019, după cum arată cele mai recente statistici.

Încălzirea globală este unul dintre subiectele fierbinţi ale acestui secol, care ia amploare şi care duce la o preocupare tot mai mare pentru aspecte care ţin de sustenabilitate, alături de probleme precum reciclarea, poluarea, consumul de energie sau risipa alimentară. Statele sunt încă departe de progresul necesar pentru limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius, aşa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris.

La nivel global, luna iulie din 2024 a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată, diferenţa faţă de record fiind însă infimă, de doar 0,04 grade Celsius, potrivit datelor Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene. În primele şapte luni ale anului 2024, temperaturile globale au fost cu 0,7 grade Celsius peste media din perioada 1991-2020. Astfel, potrivit estimărilor specialiştilor, 2024 ar urma să devină cel mai călduros an din istorie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici