Un martor în dosarul lui Apostu şi Stoia îşi contrazice în faţa instanţei o declaraţie dată la DNA

Un martor audiat, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, în dosarul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia sunt judecaţi pentru corupţie, şi-a contrazis declaraţia dată la DNA, susţinând apoi că procurorii i-au consemnat greşit declaraţiile.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Un martor în dosarul lui Apostu şi Stoia îşi contrazice în faţa instanţei o declaraţie dată la DNA

Un martor în dosarul lui Apostu şi Stoia îşi contrazice în faţa instanţei o declaraţie dată la DNA (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc un nou termen în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Mihai Stoia, alături de alte persoane.

La acest termen, au fost citaţi pentru audiere patru martori, între care şi Olga Maria Ionuţiu - director economic şi administrator a cinci firme avându-l ca acţionar majoritar pe inculpatul Călin Mihai Stoia.

Ea şi-a contrazis declaraţia dată în faţa DNA, după care, confruntată fiind de judecător, a susţinut că DNA i-a consemnat greşit declaraţiile, iar ea a semnat, întrucât şi-a citit declaraţia "doar în diagonală".

Iniţial, Ionuţiu a declarat în faţa instanţei că îşi menţine declaraţiile făcute în faţa anchetatorilor, după care a relatat, printre altele, că înainte de a semna contractul de asistenţă juridică cu soţia fostului primar, Monica Apostu, a citit documentul.

Judecătorul Mihaela Creţu i-a atras atenţia lui Ionuţiu că în declaraţia pe care a dat-o la DNA afirma că a citit contractul abia după ce a primit prima factură, iar în acel moment martorul a susţinut că DNA i-a consemnat greşit declaraţia şi că în realitate a citit contractul - care i-a fost adus de Stoia şi avea deja semnătura avocatului Monica Apostu - înainte să îl semneze.

Un alt martor, un specialist în IT de la firma lui Stoia, Ioan Popa, a susţinut că în luna noiembrie 2011 a demontat hard disk-ul unei unităţi centrale la rugămintea lui Stoia, iar acesta a luat hard disk-ul şi a plecat.

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.

De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Dosarul cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită şi în care au fost trimişi în judecată fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj şi înregistrat pe rolul Secţiei penale, pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu Mureş, în 9 martie.

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, în 4 aprilie, ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omului de afaceri Călin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventivă.

Sentinţa a fost atacată cu recurs de avocaţii acestora, iar ICCJ a decis, în 13 aprilie, eliberarea lui Stoia sub control judiciar şi a respins o cerere similară a lui Apostu. Omul de afaceri Călin Stoia a primit însă interdicţie de a părăsi ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici