Un medic din Craiova şi-a sedat soacra pentru a o putea declara dementă

Un medic din Craiova a reuşit să încaseze timp de un an pensia de handicap şi prestaţiile sociale care îi reveneau ca însoţitor al soacrei sale pe care, prin falsificarea unor documente, a declarat-o ca suferind de demenţă, bătrâna fiind sedată în momentul în care ajungea în faţa comisiei de medici.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Un medic din Craiova şi-a sedat soacra pentru a o putea declara dementă

Un medic din Craiova şi-a sedat soacra pentru a o putea declara dementă

Directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Florin Stancu, a declarat că bătrâna, declarată dementă de către nora sa, nu ştia de veniturile pe care le-a încasat ca persoană cu handicap, beneficiară de însoţitor.

"Este vorba de o situaţie de încadrare a unei persoane în grad de handicap pe legislaţia actuală, pe care şi Guvernul doreşte s-o schimbe. A existat o situaţie pe care am depistat-o şi am luat şi măsurile care se impuneau. Acum un an de zile, o persoană a fost încadrată în grad de handicap, handicap cu grad grav, fără ca măcar să cunoască acest lucru”, a declarat Stancu.

Potrivit sursei citate, nora bătrânei, care este medic, a obţinut toate documentele necesare pentru a face încadrarea soacrei ca persoană cu handicap.

“De tot acest lucru s-a ocupat nora acestei persoane, care a adus documentarul necesar la comisia de evaluare a persoanei adulte cu handicap. Comisia trebuie să analizeze acte medicale emise de medici specialişti din spitale. Au fost aduse aceste acte medicale. Nu ştim cum au fost ele obţinute”, a mai spus Stancu.

Directorul DGASPC Dolj a mai spus că bătrâna ajungea sedată în faţa comisiei de medici care o evaluau.

"S-a făcut o anchetă socială. Se pare că în acel moment persoana în cauză era sub efectul unor sedative, stătea la pat. Urmare şi a acestei anchete a fost încadrată în grad de handicap”, a mai spus Stancu.

Conform sursei citate, femeia declarată dementă a aflat după un an că a beneficiat de drepturile băneşti care decurg din încadrarea ei ca persoană cu handicap. “Persoana încadrată în acest grad de handicap a aflat abia după un an de zile că beneficiază de aceste drepturi, care sigur nu le vedea pentru că nu ajungea la domnia sa. Noi am dispus o reexpertizare şi s-a constat că nu este vorba de handicap şi este vorba de o boală, de bătrâneţe, persoana depăşind 70 ani”, a declarat Stancu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, luni, că bătrâna s-a “autodenunţat” conducerii DGASPC, considerând că încadrarea care i s-a făcut este “ruşinoasă”.

“Această persoană s-a autodenunţat, pentru că prin acest autodenunţ a considerat că i s-au adus atingere unor anumite drepturi ale sale în sensul că fusese încadrată într-o boală de demenţă şi e un caz ruşinos. Nora nu a informat-o de acest lucru”, a spus Prioteasa.

Şeful administraţiei doljene susţine că pe încadrarea pe care o primise bătrâna putea beneficia de însoţitor, care era tocmai nora sa, aceasta primind aproximativ 500 de lei.

Conducerea DGASPC Dolj a dispus sistarea plăţii către bătrână şi trimiterea documentelor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

“S-a dispus sistarea plăţii tuturor prestaţiilor sociale şi anularea certificatului vechi. Am făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru a cerceta toata aceste aspecte, pentru că noi considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracţiuni şi pentru a ne spune cine ar fi vinovat şi pe cine să atacăm pentru a recupera prestaţiile sociale acordate în perioada de timp de la încadrarea în grad de handicap până la sistare”, a afirmat Florin Stancu.

Bătrâna declarată dementă, Ioana Şurtea, mărturiseşte că a fost şocată în momentul în care la uşa acesteia au venit reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj şi i-au prezentat câteva documente din care reieşea că timp de un an a fost în evidenţele acestora ca suferind de handicap de gradul II.

"La început nu înţelegeam ce se întâmplă. Nu am înţeles cum nora mea, medic renumit ginecolog, a putut să întocmească acest dosar fără ca eu să dau vreun document sau să semnez undeva. Am mers atunci la Primăria Craiova să văd ce dosar a fost întocmit pe numele meu”, a declarat bătrâna pentru corespondentul MEDIAFAX.

Ea mărturiseşte că în cele din urmă a aflat că nora sa a obţinut, în anul 2007, un document prin care a trecut drept fiică a sa şi unică moştenitoare, lucruri despre care bătrâna nu ştia nimic. “Eu nu ştiu cum a putut ea obţine această curatelă când eu nu au fost prezentă acolo să dau semnătură. Cum a putut face toate astea să spună că e fiica mea ca să-mi ia şi casa. M-a ameninţat că dacă voi spune la cineva ceva despre toate ilegalităţile pe care le-a făcut mă duce la spitalul de nebuni. Banii de pe urma pensiei de handicapat îi lua cuscra mea", a mai spus bătrâna.

Ioana Şurtea a mai spus că a fost expertizată de un medic specialist care a spus că nu suferă în niciun caz de demenţă. “Uitaţi-vă ce scrie aici. Nu sunt handicapată. Spune în rezultatul medicilor. Am doar probleme de sănătate. Voi da în judecată Primăria Craiova pentru aceste ilegalităţi. Vreau ca nora mea să returneze toţi banii la stat pe care i-a luat până acum”, a mai spus bătrâna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici