Un mic dejun consumat devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2

Un mic dejun servit devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2, arată un nou studiu. De asemenea, cei care au servit cina mai devreme de ora 21.00 au o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2.

Urmărește
728 afișări
Imaginea articolului Un mic dejun consumat devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2

Un mic dejun consumat devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2

Experţii le recomandă oamenilor să se concentreze nu doar asupra momentului în care mănâncă, ci şi asupra a ceea ce mănâncă, pentru a contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2.

Consumul unui mic dejun mai devreme poate ajuta la scăderea riscului.

Studiul, publicat luna trecută în International Journal of Epidemiology, a constatat că cei care au luat în mod obişnuit un mic dejun mai devreme - în special înainte de ora 8 - au avut mai puţine şanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au luat micul dejun după ora 9 dimineaţa.

În mod similar, participanţii la studiu care consumă cina mai târziu - în special după ora 21 sau 22 - aveau o incidenţă mai mare a diabetului de tip 2 decât cei care luau cina mai devreme.

"Aceste rezultate au fost independente de mai multe variabile, printre care educaţia, calitatea dietei sau nivelul de activitate fizică al participanţilor", a declarat Anna Palomar-Cros, autorul studiului, pentru Health. "Dincolo de calitatea nutriţională a dietei, servirea unei prime mese mai devreme poate fi asociată cu o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2".

Dacă legătura între momentul micului dejun şi diabet va fi confirmată de mai multe cercetări, poate deveni o strategie utilă, cu atât mai mutl cu cât estimările dau 1,3 miliarde de oameni cu diabet până în anul 2050.

Palomar şi echipa sa au analizat datele a 103.312 adulţi implicaţi într-un studiu francez. Aproape 80% erau femei, iar vârsta medie la momentul iniţial era de aproximativ 43 de ani.

Orarul şi frecvenţa meselor au fost înregistrate în registrele alimentare de 24 de ore pentru primii doi ani ai studiului. După o urmărire medie de 7 ani, cercetătorii au analizat orarul meselor, numărul de mese şi timpul de post peste noapte pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea avea o relaţie cu diabetul de tip 2.

Pe parcursul studiului, 963 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2, iar înregistrările lor alimentare arătau diferit faţă de cei care nu au dezvoltat boala. Persoanele care obişnuiau să ia micul dejun după ora 9 dimineaţa au avut o incidenţă semnificativ mai mare a diabetului de tip 2.

În plus, persoanele care luau cina mai devreme au avut un risc uşor mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, a fost observat un risc uşor mai mic de îmbolnăvire la persoanele care aveau un număr mai mare de ocazii de a mânca, de 6 sau 7 ori pe zi faţă de doar 2 sau 3.

Totodată, timpul dintre ultima masă a unei persoane dintr-o zi şi prima masă din ziua următoare a avut efect asupra riscului de diabet doar atunci când a fost asociat şi cu un mic dejun luat devreme.

"Un post nocturn de peste 13 ore ar fi asociat cu o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2 doar atunci când postul este întrerupt la ora 8 dimineaţa sau înainte", a spus autoarea studiului.

Acest lucru ar sugera că strategiile de post intermitent în care oamenii nu mănâncă până dimineaţa târziu sau la prânz ar putea fi dăunătoare pentru cei care caută să evite diabetul de tip 2.

Servirea unui mic dejun devreme poate fi o modalitate posibilă de a reduce riscul de diabet de tip 2, dar cu siguranţă nu este singura. În primul rând, practicarea regulată a exerciţiilor fizice este o modalitate excelentă de a reduce riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2.

Orientările actuale sugerează că oamenii ar trebui să aibă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână, pe lângă două activităţi care întăresc muşchii. Nivelurile de intensitate vor varia în funcţie de fiecare persoană, dar scopul este ca oamenii să îşi crească ritmul cardiac.

De asemenea, este important ca oamenii să acorde atenţie la ce nutrienţi introduc în organism. Palomar-Cros recomandă să se orienteze către legume fără amidon, cum ar fi ardeii, broccoli sau ciupercile, precum şi către fructe, surse slabe de proteine şi cereale integrale, cum ar fi quinoa. Cel mai bine este să evitaţi, dacă este posibil, băuturile îndulcite, alimentele foarte procesate şi grăsimile, a adăugat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici