Un miner spune că un director i-a cerut să ascundă un incident dinaintea exploziei de la Petrila din 2008

Un angajat al Minei Petrila a declarat marţi la procesul în care trei foşti şefi ai minei sunt acuzaţi în cazul exploziilor din 2008 că înaintea deflagraţiilor în subteran au fost mai multe incidente, iar el s-a intoxicat cu monoxid de carbon, însă un fost director i-a impus să tacă.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Un miner spune că un director i-a cerut să ascundă un incident dinaintea exploziei de la Petrila din 2008

Un miner spune că un director i-a cerut să ascundă un incident dinaintea exploziei de la Petrila din 2008 (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Aurel Cristea, angajat al Minei Petrila, a fost audiat, marţi, la Judecătoria Târgu Jiu, alături de alţi peste 20 de martori, el spunând că înainte de producerea celor două explozii în abatajul 431 din cadrul exploatării miniere au avut loc şi alte incidente.

Bărbatul a declarat că a suferit o intoxicaţie cu monoxid de carbon în abatajul 434, pierzându-şi cunoştinţa şi fiindu-i rău timp de mai multe zile, însă fostul director Aurelian Nicula i-ar fi cerut să nu meargă "sub nicio formă" la vreun spital pentru a se trata.

"N-am fost destul de rapid şi m-au prins gazele. Mi-am ţinut respiraţia cât am putut, am ajuns într-un loc cu aer curat, dar mai înainte trăsesem două-trei guri sănătoase de monoxid de carbon. Am avut o durere puternică de cap, am vomitat instantaneu, eram confuz, neştiind cine mai era lângă mine. M-au scos colegii afară şi la cabinetul medical al unităţii am observat că directorul Aurelian Necula era lângă mine. Acesta a încercat să mă convingă, de faţă cu şeful de schimb, că nu trebuie să spun ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus să merg acasă şi să stau două-trei zile, dar să nu mă duc la spital pentru ca evenimentul să nu fie, probabil, înregistrat", a declarat angajatul.

De asemenea, Aurel Cristea a afirmat că după două zile a mers din nou la exploatarea minieră pentru a-l anunţa pe Necula că nu poate să vină la muncă întrucât îi este rău, însă acesta lipsea de la birou. El a spus că ulterior şi-a luat concediu medical pentru trei zile, timp în care au avut loc exploziile.

Bărbatul a mai spus în instanţă că după incident a fost sunat de la unitate şi avertizat că nu trebuie să vorbească despre evenimentele în care a fost implicat.

"Inginerul şef de brigadă Cătălin Cenuşe m-a sunat să mă anunţe că e posibil să fiu contactat de cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi că aceştia au metode ca eu să spun adevărul, lucru cu care conducerea nu era de acord. După ce am revenit la serviciu, directorul Necula m-a chemat la el în birou pe motiv că vrea să mă cunoască, dar, de fapt, mi-a spus că doi-trei inconştienţi ca mine bagă oamenii în puşcărie. Mi-a zis să am grijă ce declar, moment în care m-am ridicat în picioare şi i-am spus că nu suport o discuţie la intimidare. I-am dat adresa şi l-am invitat acasă dacă vrea o discuţie cu mine, după care a ieşit furtunos din birou. Nu aş fi spus aceste adevăruri dacă nu figuram în registrul dispensarului medical ca intoxicat cu monoxid, pentru că, după explozii, au fost audiaţi toţi cei ca mine", a mai spus martorul.

Directorul Aurelian Necula, demis de la conducerea EM Petrila după exploziile din 15 noiembrie 2008, nu s-a prezentat la termenul de marţi al procesului, el fiind reprezentat de către avocatul său, care l-a întrebat pe martor dacă Necula a făcut presiuni directe asupra sa, în sensul desfacerii contractului de muncă.

Bărbatul a răspuns că i s-a cerut să rămână acasă după intoxicarea cu monoxid de carbon, timp în care la locul de muncă a fost pontat fictiv ca fiind prezent.

Alţi martori audiaţi în proces au declarat, la fel ca şi alte persoane audiate la termenele anterioare, că în subteran erau, cu câteva zile înainte de producerea exploziilor, "jar, foc, fum, cărbune aprins" sau "temperaturi de aproape 50 grade Celsius".

Judecătorul de caz a audiat şi angajaţi sau foşti salariaţi responsabili cu măsurarea concentraţiilor de gaze toxice din subteran şi cu monitorizarea acestor informaţii, toţi precizând că "nu au fost probleme" sau că "nu îşi mai amintesc". La un moment dat, magistratul a cerut pe un ton imperativ să i se spună adevărul.

"Eu vă înţeleg că sunteţi tânăr şi nu aţi văzut nimic, dar chiar aşa să nu fi văzut nimic?... Ce rost aveau controalele dacă nu constataţi nimic, atât timp cât unii martori spun că erau probleme cu fumul, cu căldura? Atâta trag de dumneavoastră! Salvator minier înseamnă să ai şi bărbăţia de a spune adevărul, ori dumneata nu ai aşa ceva", a spus judecătorul Liviu Boian către diferiţi martori.

Magistratul a reacţionat violent şi în momentul în care în sala de judecată, la mijlocul audierilor, au fost descoperiţi mai mulţi martori care nu părăsiseră încăperea, deşi li se ceruse expres acest lucru cu câteva ore înainte.

"Parcă sunteţi de pe altă planetă! Era linişte perfectă în sală când am cerut ca martorii strigaţi de mine să iasă pe hol şi să aştepte acolo. De ce credeţi că au ieşit ceilalţi? Nu v-aţi pus întrebarea asta?", a spus magistratul, care, la termenele anterioare, a avut dispute cu avocaţii din proces, cărora le-a cerut să păstreze ordinea şi disciplina şi să nu se comporte "ca şi cum ar fi la Judecătoria Petroşani".

În acest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră de la Petrila sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. Procesul celor trei foşti şefi ai EM Petrila se judecă la Târgu Jiu după ce dosarul a fost strămutat de la Judecătoria Petroşani.

În urma exploziilor produse în 15 noiembrie 2008 la Mina Petrila un număr de 13 mineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 12 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici