Un nou accident de muncă la Uzina Mecanică Sadu. O femeie, la spital după o explozie

Un nou accident de muncă a avut loc, marţi dimineaţă, la Uzina Mecanică Sadu, unde o femeie a suferit arsuri la faţă şi la o mână, în urma unei explozii, fiind transportată la spitalul din Târgu Jiu şi aflându-se în afara oricărui pericol.

Urmărește
666 afișări
Imaginea articolului Un nou accident de muncă la Uzina Mecanică Sadu. O femeie, la spital după o explozie

Un nou accident de muncă la Uzina Mecanică Sadu. O femeie, la spital după o explozie (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a decis începerea unei anchete în legătură cu accidentul de muncă.

"Cauzele care au dus la acest eveniment sunt în curs de cercetare de către ITM Gorj şi o comisie internă a UM Sadu. Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a dispus Corpului de Control desfăşurarea unei anchete la UM Sadu", se arată într-un comunicat al ministerului.

Instituţia menţionează că viaţa salariatei UM Sadu nu este în pericol şi că nu au existat alte victime sau pagube materiale.

Angajata de la Uzina Mecanică Sadu, arsă pe mâini şi pe partea stângă a feţei, a fost transportată la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu de unde va dusă la Chirurgie Plastică la Craiova.

"Pacienta este stabilă, conştientă, prezintă arsură prin explozie de gradele doi-trei la nivelul feţei şi membrelor superioare, fără arsură de căi aeriene sau de ochi. Pacienta a fost trimisă la Chirurgie Plastică la Craiova", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Maddy Huzu, medicul de gardă de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, o angajată a Uzinei de la Sadu care produce armament a fost rănită în urma unei explozii.

În urma incidentului, femeia a suferit arsuri la faţă şi la o mână.

Angajata a fost transportată la spitalul din Târgu Jiu şi se află în afara oricărui pericol.

Potrivit reprezentanţilor Uzinei Mecanice Sadu, accidentul a avut loc în Secţia pirotehnică.

Directorul uzinei, Lori Boian, a declarat că femeia în vârstă de 43 de ani lucrează la UM Sadu din anul 1999, iar în urma accidentului ea a fost dusă la spital cu arsuri de gradul doi şi trei, la mâini şi la faţă.

"Femeia lucra la atelierul substanţe trasoare unde se efectuează operaţiunea de uscare a substanţei folosite la cartuşele trasoare în momentul în care s-a aprins substanţa. Flacăra care a ieşit din zona protejată i-a ars femeii zone de pe mâini cuprinse între mănuşă şi cot şi partea stângă a feţei. Nu i-a fost afectată vederea", a afirmat Boian.

Potrivit sursei citate, femeia avea ochelarii de protecţie la ea, dar nu-i folosea în momentul incidentului.

Directorul a spus că în atelierul respectiv, unde activitatea este individuală, angajatul lucrează din afara zonei protejate.

Boian a spus că angajatul usucă substanţa trasoare prin frecare cu mâinile acoperite cu mănuşi.

Pe de altă parte, Boian a afirmat că prima tranşă promisă în cadrul unui proiect de reabilitare a instituţiei ar fi de 2,5 milioane de lei, însă ar urma să fie aprobată la rectificarea bugetară.

În 11 februarie, o explozie a avut loc într-un atelier al Uzinei Mecanice din Sadu, unde erau depozitate aproximativ două tone de pulbere. În urma exploziei, două femei şi-au pierdut viaţa, iar un bărbat a fost grav rănit, suferind arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului. Pentru stabilirea cauzelor exploziei au fost declanşate anchete de către Parchet, Poliţie, Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi de către o comisie a ROMARM. Totodată, o echipă de la INSEMEX Petroşani a mers la Uzina Mecanică de la Sadu pentru a face cercetări în vederea realizării unei expertize tehnice necesare stabilirii cauzelor deflagraţiei.

În urma acestui incident, producţia la uzina de armament urma să fie oprită timp de aproximativ o lună, pentru a fi refăcută infrastructura internă afectată de explozie.

Conducerea Uzinei Mecanice Sadu declara atunci că unitatea, care avea datorii către bugetul de stat de 120 de milioane de lei, va implementa din acest an un program de modernizare în valoare de aproape 20 de milioane de lei, banii urmând să fie alocaţi de Ministerul Economiei. Uzina Mecanică Sadu figura în raportul ANAF ca aflându-se în topul datornicilor către stat din judeţul Gorj.

Ulterior, în 8 iunie, Parchetul Tribunalului Gorj a dispus începerea urmăririi penale împotriva a cinci angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu, acuzaţi că nu au respectat anumite prevederi pentru manevrarea pulberii care rezultă din muniţia expirată, ceea ce a dus la explozia din februarie în urma căreia doi oameni au murit.

În noiembrie 2010, la UM Sadu au avut loc două accidente de muncă, în urma cărora două femei au fost rănite.

Şi în februarie 2010, la uzina de la Sadu s-au produs două accidente de muncă grave, soldate cu rănirea a trei persoane. În cazul a două dintre victime comisiile de anchetă au stabilit că acestea nu ar fi respectat normele de protecţie a muncii.

Uzina Mecanică Sadu, care este situată în oraşul Bumbeşti Jiu din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani, produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoară (PDL).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici