- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou bilanţ al inundaţiilor din nordul ţării
Numărul judeţelor afectate de inundaţii a crescut de la cinci la şase, numărul persoanelor evacuate ajungând la peste 10.500, potrivit bilanţului prezentat, marţi dimineaţă, de secretarul de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre.
Un nou bilanţ al inundaţiilor din nordul ţării (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit secretarului de stat, numărul persoanelor decedate a rămas acelaşi de luni, patru, cel al locuinţelor distruse a ajuns la 99, alte 122 de locuinţe fiind în pericol de prăbuşire, peste 2.000, afectate de inundaţii şi peste 6.700 de gospodării, inundate. În total, au fost afectate 145 de localităţi.
Victor Paul Dobre a mai arătat că peste şapte kilometri de drumuri naţionale şi 1.067 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale sunt impracticabili.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
De asemenea 8.300 de fântâni au fost inundate, fiind distruse 1.408 de poduri şi podeţe. Sunt afectate şi 23.315 hectare de teren agricol, fiind de asemenea acoperite de ape 3.034 de hectare de păşuni şi fâneţe.
Dobre a precizat că se lucrează cu un efectiv de 2.813 oameni, din care 1.328 sunt forţe ale Ministerului de Interne.
Zona de expunere la pericolul inundaţiilor s-a mutat între Răchiteni (judeţul Iaşi) şi zonele de acumulare din judeţul Bacău, a mai spus Dobre. De asemenea, secretarul de stat a precizat că problemele întâmpinate la Adjudeni, Tămăşeni şi Roman nu s-au datorat viiturii, ci unei breşe care s-a creat în dig.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, a explicat că, luni, autorităţile din satul Tămăşeni au spart o porţiune a drumului principal, întrucât exista pericolul ca locuinţele situate în amonte de Siret să fie distruse de ape.
"Apa se aduna în amonte şi am spart drumul pentru ca apa să meargă în aval", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu.
Localnicii din Tămăşeni nu au fost cu toţii de acord cu spargerea drumului principal, operaţiune care a blocat accesul către locuinţele situate în aval.
Aproape toată populaţia din satul Răchiteni a fost evacuată din calea inundaţiilor, rămânând în case doar aproximativ 15 persoane. Acestea refuză să le dea drumul autorităţilor în locuinţe şi, potrivit subprefectului de Iaşi, Vasile Eţcu, ei s-ar fi baricadat în poduri.
În Răchiteni, au fost afectate 500 de case şi au fost evacuate în jur de 1.200 de persoane, dintre care 300 sunt adăpostiţi la şcoala din sat. Apa are o adâncime de aproximativ un metru, în unele regiuni atingând chiar şi doi metri.
"Nu digul a fost rupt, apa a venit prin învăluire după spargerea digului de la Mirceşti", a explicat Vasile Eţcu.
Potrivit MIRA, noi zone afectate de inundaţii sunt localităţile Săuceşti, Letea Veche şi Tamaş, din judeţul Bacău, localităţi din care persoanele au fost deja evacuate.
Autorităţile din regiunile inundate aşteaptă, acum, retragerea apelor pentru o evaluarea completă a pagubelor şi ajutoarele umanitare, care au sosit doar în mică proporţie în zonele menţionate.
Secretarul de stat Victor Paul Dobre a arătat că în zona de intrare a Prutului în România "s-a intrat pe cote de inundaţii şi s-a ieşit din cele de pericol", acesta precizând că debitul maxim pe râul Prut a fost atins în noapte de luni spre marţi, în zona Rădăuţi-Prut.
Dobre a precizat că sunt vizate şi judeţele Vaslui şi Galaţi, însă momentan nu există pericole.
De asemenea, se continuă distribuirea de apă minerală, alimente şi pături sinistraţilor, secretarul de stat apreciind că cele mai mari problemele întâmpinate sunt la nivel de distribuţie.
"S-a ajuns până la distribuţia a peste 300.000 de litri de apă", a mai spus Dobre.
Hidrologii au decis, luni, să menţină codul roşu până marţi după-amiază pe anumite secţiuni ale râurilor Siret şi Prut. Astfel, codul roşu rămâne în vigoare pe Siret, pe cursul mijlociu al acestuia, de la Lespezi la Drăgeşti. Această porţiune a Siretului se întinde pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.