- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou concurs de admitere la INM: 1.863 de candidaţi pentru o sută de locuri de magistrat
O sesiune extraordinară de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a avut loc duminică, din cei 1.978 de candidaţi înscrişi prezentându-se 1.863, care vor concura pentru ocuparea a 50 de locuri de procuror şi 50 de judecător, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Examenul de duminică a durat patru ore şi a fost unul tip grilă, în care candidaţilor le-au fost verificate cunoştinţele juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Rezultatele testului vor fi afişate în 28 ianuarie.
Examenul de admitere de duminică a reprezentat o sesiune extraordinară, fiind organizat în urma unei decizii a CSM în contextul "acutei lipse de resurse umane" din sistemul judiciar, după ce, în urma examenului din 2010, au fost ocupate doar 68 de posturi de magistraţi din cele 200 scoase la concurs. În mod obişnuit, sesiunea de admitere la INM este anuală, fiind "principala modalitate de admitere în magistratură".
"În toamna anului 2010 s-au ocupat doar un număr de 68 posturi de auditori de justiţie din cele 200 scoase la concurs. Deoarece sistemul judiciar se confruntă cu o acută lipsă de resurse umane, prin Hotărârea 740 din 9 septembrie 2010, plenul CSM a hotărât organizarea unui nou concurs de admitere la INM, în luna ianuarie 2011, pentru ocuparea a 50 locuri de procurori şi 50 locuri de judecători. În vederea asigurării unei pregătiri unitare şi a unui singur examen de absolvire a INM în anul 2012, pentru candidaţii care vor fi declaraţi admişi, INM va organiza un program de formare iniţială special", scriu reprezentanţii CSM.
Aceştia precizează că primul an de studii pentru cei admişi în 2011 se va desfăşura în perioada martie-septembrie 2011, iar cel de-al doilea va începe în octombrie, "în mod simultan atât pentru candidaţii admişi la concursul din toamna anului trecut, cât şi pentru cei admişi la acest concurs".
Candidaţii admişi urmează timp de doi ani cursurile ca auditori de justiţie, după care devin judecători şi procurori.
"În cadrul concursului de admitere se verifică prin testare scrisă cunoştinţele de drept material şi procesual, raţionamentul logic şi se susţine un interviu. Ulterior are loc examinarea medicală, testarea psihologică şi verificarea bunei reputaţii a candidaţilor admişi", a precizat sursa citată.
CSM anunţă că, împreună cu INM, va publica "în cel mai scurt timp" planul de formare iniţială pentru promoţia auditorilor de justiţie declaraţi admişi la acest concurs, precum şi detalii legate de modul în care se va face repartiţia acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO