Un nou mandat pentru Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei / Toader, despre Ghiţă: Am stabilit o întâlnire, în martie, cu ministrul Justiţiei din Serbia

Tudorel Toader, ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi patru abţineri.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Un nou mandat pentru Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei / Toader, despre Ghiţă: Am stabilit o întâlnire, în martie, cu ministrul Justiţiei din Serbia

Aviz pozitiv în comisie pentru Tudorel Toader, ministrul propus al Justiţiei

Tudorel Toader a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei şi în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

El a fost rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din judeţul Vrancea. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1986 şi a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziţie pe care a ocupat-o până în 1990. În acelaşi an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii ,,A.I. Cuza", din Iaşi, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, devenind profesor universitar. În cadrul Facultăţii de Drept a deţinut funcţiile de secretar ştiinţific al Consiliului Facultăţii între anii 1993 şi 1995, prodecan din 1995 până în 2003, decan din anul 2004, iar în 2016 a obţinut funcţia de rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi.

Tudorel Toader deţine funcţiile de membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal şi al Comitetului de Direcţie al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale, este membru în Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, membru al Agenţiei Universitare a Francofoniei, expert evaluator în cadrul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi în cadrul Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific gradul I şi gradul II.

În anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziţia de judecător la Curtea Constituţională a României, după demisia judecătorului Constantin Doldur, până în luna iulie 2007. Ulterior, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani în această funcţie, mandat care a expirat în 2016.

În anul 2012, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler”.

Toader, despre Ghiţă: Am stabilit o întâlnire, în martie, cu ministra Justiţiei din Serbia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că în ceea ce priveşte aducerea în România a lui Sebastian Ghiţă, arestat preventiv în lipsă, nu sunt noutăţi, precizând că subiectul ar putea fi discutat cu omologul său din Serbia, în cadrul unei întâlniri care va avea loc în luna martie.

"Cu privire la Sebastian Ghiţă nu este nimic nou decât faptul că Ministerul Justiţiei a transmis toate documentele solicitate de către instanţa competentă din Serbia, că Ministerul Justiţiei nu are alte competenţe decât să solicite ceea ce a făcut, să furnizeze informaţii - ceea ce am făcut. În luna martie am stabilit o întâlnire cu ministrul Justiţiei din Serbia. Sigur, discutăm problemele de colaborare, cooperare judiciară bilaterală. De principiu, discuţii sunt în coordonatele cooperării bilaterale. Evident că în aceste coordonate se înscriu şi cazurile concrete şi ipotetice", a declarat Tudorel Toader.

În România, Ghiţă a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. În perioada respectivă, mandatul de deputat al lui Ghiţă a expirat, rămânând fără imunitate. Acesta era cercetat şi judecat în mai multe cauze.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finalul lunii mai, 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici