- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.06.2019, 08:58)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou proiect de lege prevede eliminarea nevoii de a prezenta acte existente la alte instituţii
Un nou proiect de lege depus la Senat prevede eliminarea nevoii cetăţenilor de a prezenta documente la autorităţile şi instituţiile publice, dacă acestea există deja în bazele de date ale altor instituţii care sunt implicate în procesul de eliberare de acte.
Urmărește
1499 afișări
Un nou proiect de lege prevede eliminarea nevoii de a prezenta acte existente la alte instituţii
O iniţiativă legislativă depusă la Senat prevede completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Astfel, este introdus un nou articol care prevede că "autorităţile sau instituţiile publice care furnizează servicii publice către cetăţeni sau persoane juridice sunt obligate să solicite actele, documentele, avizele sau orice alte acte specifice, existente în bazele de date ale instituţiilor publice care sunt participante la procesul de eliberare a actelor menţionate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Totodată, cetăţeanul sau persoana juridică este "exonerat" să prezinte acte instituţiei publice, urmând ca acest lucru să fie făcut de instituţia căreia i se adresează.
Conform proiectului de act normativ, nerespectarea dispoziţiilor constituie contravenţie şi ar urma să se sancţioneze cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 pentru conducătorul instituţiei. Dispoziţiile Ordonanţei de Guvern 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi cele ale Legi 554/2004 a contenciosului administrativ vor rămâne în vigoare.
Expunerea de motive a proiectului arată că "guvernele ultimilor ani şi-au asumat public demararea unui proces concis de debirocratizare, e-guvernare şi/sau e-administrare".
Iniţiatorul notează că "au existat progrese considerabile, iar rezultatele au fost palpabile într-o perioadă scurtă de timp".
"Totuşi, există anumite hibe în procedurile administraţiei care trebuie să deservească cetăţeanul şi omul de afaceri al cărui efort trebuie concentrat asupra altor activităţi productive", conform sursei citate.
"Prezenta modificare a legii vine în întâmpinarea acestora prin crearea unui cadru legislativ ce îi exonerează de centralizarea actelor şi documentelor din cadrul tuturor instituţiilor publice, astfel încât modul de eliberare al documentelor din cadrul tuturor instituţiilor publice, astfel încât modul de eliberare al documentelor devine unul simplificat pentru utilizatorul final. Aceştia vor fi scutiţi în mod direct de un efort inutil, timp pierdut şi o mobilitate îngreunată", mai arată expunerea de motive semnată de deputatul PSD Andrei Pop.
Iniţiativa legislativă, care nu este în procedură de urgenţă, mai este suţinută de nouă deputaţi PSD, PNL şi USR.
Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe