- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2025, 07:24)
- Ramona Cornea
Un nou stiudiu arată că 15% dintre tineri ar pleca definitiv din ţară
Mai mult de jumătate dintre tinerii români, cu vârste între 14 şi 29 de ani, şi-ar dori să experimenteze viaţa într-o altă ţară pentru cel puţin şase luni, potrivit Studiului asupra tinerilor din sud-estul Europei, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert.
Urmărește
60 afișări
Sursa foto: Pexels
O pondere de 8% dintre tineri au spus că au o dorinţă foarte puternică de a pleca, 11% au o dorinţă puternică, 32% dintre ei o dorinţă moderată de emigrare şi 49% au spus că au o dorinţă slabă, nu vor să plece deloc sau nu ştiu, transmite Ziarul Financiar.
„În general, tinerii din ţările sud-est europene exprimă o intenţie de emigrare (temporară sau permanentă) ridicată. Între acestea, un grup distinct îl constituie Macedonia de Nord, Albania şi Turcia, unde mai mult de un tânăr din trei exprimă o dorinţă (foarte) puternică de a emigra. La polul opus se situează Bulgaria, România şi Croaţia, unde această afirmaţie se înregistra, la data efectuării sondajului, la mai puţin de unu din cinci tineri“, scrie raportul citat.
Totuşi, 1 din 5 tineri români are dorinţa puternică sau foarte puternică de a se muta într-o altă ţară - un procent destul de mic faţă de alte ţări din regiune. Dintre ţările analizate, în regiune, tinerii din Macedonia de Nord, Albania şi Turcia conduc la capitolul „pregătiţi de plecare“, cu mai mult de unu din trei exprimând dorinţa de emigrare. La polul opus, România, Bulgaria şi Croaţia au cele mai mici procente, cu mai puţin de unu din cinci tineri care ar pleca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
În toate cele 12 ţări incluse în studiu, dorinţa de emigrare are rădăcini economice: dorinţa de un nivel de trai mai bun, salarii mai mari, mai multe oportunităţi de angajare.
„O dorinţă de a emigra permanent este exprimată de 15% dintre tineri, cu procente mai mari în rândul femeilor şi al tinerilor din zonele urbane, în timp ce 10% dintre tineri şi-ar dori să trăiască peste hotare cel puţin 10 ani. Circa 49% dintre tineri se gândesc să petreacă 10 ani sau mai puţin peste graniţe şi sunt distribuiţi relativ în mod egal între alte durate (mai puţin de un an, 1-5 ani, 5-10 ani“, se mai arată în studiul menţionat.
Atât în România, cât si în sud-estul Europei, motivele principale de emigrare sunt de natură economică. Top 5 motive de emigrare pentru tinerii din România sunt: îmbunătăţirea nivelului de trai - 26%, salarii mai mari - 24%, posibilităţi mai bune de angajare - 9%, educaţia mai bună - 8%, corupţia şi clientelismul din ţara de origine - 7%.
Intenţia de emigrare se manifestă mai frecvent în rândul tinerilor cu statut economic autoperceput scăzut.
„Faptul că motivaţia intenţiei de emigrare este de natură preponderent economică o dovedeşte şi faptul că intenţia de emigrare se manifestă mai frecvent în rândul tinerilor cu statut economic autoperceput scăzut“.
În România, 57% din tinerii care spun că banii le ajung doar pentru strictul necesar (facturile curente, mâncare, îmbrăcăminte) exprimă o dorinţă puternică de emigrare; în cazul celor care îşi pot permite să cumpere tot ce au nevoie, proporţia corespunzătoare este de numai 15%.
Datele au fost colectate de Ipsos în 2024, printr-un sondaj online asupra unui eşantion de 8.925 de tineri (14-29 ani), reprezentativ pentru 12 ţări din sud-estul Europei, printre care şi România.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe