Un nou stiudiu arată că 15% dintre tineri ar pleca definitiv din ţară

Mai mult de jumătate dintre tinerii români, cu vârste între 14 şi 29 de ani, şi-ar dori să experimenteze viaţa într-o altă ţară pentru cel puţin şase luni, potrivit Studiului asupra tinerilor din sud-estul Europei, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Un nou stiudiu arată că 15% dintre tineri ar pleca definitiv din ţară

Sursa foto: Pexels

O pondere de 8% dintre tineri au spus că au o dorinţă foarte puternică de a pleca, 11% au o dorinţă puternică, 32% dintre ei o dorinţă moderată de emigrare şi 49% au spus că au o dorinţă slabă, nu vor să plece deloc sau nu ştiu, transmite Ziarul Financiar.

„În general, tinerii din ţările sud-est europene exprimă o intenţie de emigrare (temporară sau permanentă) ridicată. Între acestea, un grup distinct îl constituie Macedonia de Nord, Albania şi Turcia, unde mai mult de un tânăr din trei exprimă o dorinţă (foarte) puternică de a emigra. La polul opus se situează Bulgaria, România şi Croaţia, unde această afirmaţie se înregistra, la data efectuării sondajului, la mai puţin de unu din cinci tineri“, scrie raportul citat.

Totuşi, 1 din 5 tineri români are dorinţa puternică sau foarte puternică de a se muta într-o altă ţară - un procent destul de mic faţă de alte ţări din regiune. Dintre ţările analizate, în regiune, tinerii din Macedonia de Nord, Albania şi Turcia conduc la capitolul „pregătiţi de plecare“, cu mai mult de unu din trei exprimând dorinţa de emigrare. La polul opus, România, Bulgaria şi Croaţia au cele mai mici procente, cu mai puţin de unu din cinci tineri care ar pleca.

În toate cele 12 ţări incluse în studiu, dorinţa de emigrare are rădăcini economice: dorinţa de un nivel de trai mai bun, salarii mai mari, mai multe oportunităţi de angajare.

„O dorinţă de a emigra permanent este exprimată de 15% dintre tineri, cu procente mai mari în rândul femeilor şi al tinerilor din zonele urbane, în timp ce 10% dintre tineri şi-ar dori să trăiască peste hotare cel puţin 10 ani. Circa 49% dintre tineri se gândesc să petreacă 10 ani sau mai puţin peste graniţe şi sunt distribuiţi relativ în mod egal între alte durate (mai puţin de un an, 1-5 ani, 5-10 ani“, se mai arată în studiul menţionat.

Atât în România, cât si în sud-estul Europei, motivele principale de emigrare sunt de natură economică. Top 5 motive de emigrare pentru tinerii din România sunt: îmbunătăţirea nivelului de trai - 26%, salarii mai mari - 24%, posibilităţi mai bune de angajare - 9%, educaţia mai bună - 8%, corupţia şi clientelismul din ţara de origine - 7%.

Intenţia de emigrare se manifestă mai frecvent în rândul tinerilor cu statut economic autoperceput scăzut.

„Faptul că motivaţia intenţiei de emigrare este de natură preponderent economică o dovedeşte şi faptul că intenţia de emigrare se manifestă mai frecvent în rândul tinerilor cu statut economic autoperceput scăzut“.

În România, 57% din tinerii care spun că banii le ajung doar pentru strictul necesar (facturile curente, mâncare, îmbrăcăminte) exprimă o dorinţă puternică de emigrare; în cazul celor care îşi pot permite să cumpere tot ce au nevoie, proporţia corespunzătoare este de numai 15%.

Datele au fost colectate de Ipsos în 2024, printr-un sondaj online asupra unui eşantion de 8.925 de tineri (14-29 ani), reprezentativ pentru 12 ţări din sud-estul Europei, printre care şi România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici