Prima pagină » Sănătate » Un nou super-aliment: Jackfruit, fructul-minune care costă 100 de euro şi este aproape necunoscut în Europa

Un nou super-aliment: Jackfruit, fructul-minune care costă 100 de euro şi este aproape necunoscut în Europa

Jackfruit este un superaliment bogat în micronutrienţi, cu proprietăţi apreciate.
Un nou super-aliment: Jackfruit, fructul-minune care costă 100 de euro şi este aproape necunoscut în Europa
Daniel Contescu
05 mai 2023, 14:56, Social

Denumirea ştiinţifică este heterophyllus artocarpus, dar este cunoscut în principal sub denumirea de „jackfruit” sau „jako”. Numele fructului este „iaca”, dar pe piaţă se găseşte mai ales sub numele englezesc „jackfruit”.

În Europa este încă aproape necunoscut, dar, datorită proprietăţilor sale nutritive, ar putea deveni foarte popular în curând, cred specialiştii.

Tocmai pentru că se găseşte rar, costul este destul de mare: un fruct de mărime medie poate costa peste 100 de euro!

Altfel, în Asia, costul este mult redus, astfel încât să fie considerat un fruct pentru săraci. Se găseşte rar pe piaţa din Europa, mai ales în magazinele cu alimentele organice, dar aproape întotdeauna doar sub formă de conserve, niciodată ca fructe proaspete.

Poate ajunge la 30 de kilograme

Are forma unui oval mare cu dimensiuni care pot depăşi chiar şi 40 cm în diametru şi 30 kg în greutate. Fiecare fruct este împărţit în multe „fructe mici” (mai mult de 500), care corespund seminţelor plantei, dar care se caracterizează prin pulpa care înconjoară sămânţa ca un bulb.

Seminţele, dacă sunt bine fierte, pot fi consumate. În exterior, coaja este galben închis, în timp ce pulpa este de un galben strălucitor, până la portocaliu. Aroma este foarte deosebită, semănatoare cu cea a mărului şi ananasului, dar şi cu un uşor gust de vanilie.

Jackfruit este foarte apreciat de cei care urmează o dietă vegană, mai ales pentru gustul pe care îl capătă odată gătit. Gustul, de fapt, este foarte apropiat de cel al fripturii de porc, însă, din cauza conţinutului scăzut de proteine (ca la toate fructele), nu poate fi folosit ca înlocuitor proteic.

Valori nutriţionale şi proprietăţi benefice

Ca toate fructele, are un conţinut scăzut de grăsimi, însă, datorită conţinutului ridicat de zahăr (mai mult decât aceeaşi doză conţinută într-o banană), poate fi folosit ca energizant pentru sportivi.

Conţine şi proprietăţi antioxidante bune graţie conţinutului de flavonoide şi carotenoide, dar şi de vitamine din grupa B şi vitamina C.

Aportul de săruri minerale precum potasiu, magneziu, fier şi calciu este de asemenea excelent. Conţinutul ridicat de fibre dietetice îl face potrivit pentru bunăstarea intestinală, deşi, după cum menţionam, are un conţinut scăzut de proteine.

Cum se găteşte

Pulpa fructului este folosită în principal în bucătărie, care poate fi luată ca atare sau gătită, pentru a avea o aromă mai prăjită.

Când fructele sunt încă necoapte, este posibil să le gătiţi ca garnitură în loc de legume, în timp ce seminţele pot fi fierte sau trecute prin cuptor şi mâncate ca gustări.

Din fructe se pot face şi dulceţuri, sucuri de fructe, conserve de fructe şi făină.