- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un număr de 27 de persoane au fost audiate în cazul exploziei de la Mina Uricani
Procurorii şi poliţiştii care anchetează vazul exploziei de la Mina Uricani au audiat, până în prezent, 27 de persoane, printre care salvatori minieri şi membri ai staţiei de telegrizumetrie din cadrul unităţii miniere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorul Mihaela Chicea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii şi poliţiştii desemnaţi să desfăşoare ancheta de la Mina Uricani au audiat 27 de persoane, printre care salvatori minieri, membrii echipei de lăcătuşi care au făcut lucrări de sudură la siloz (locul în care este depozitat cărbunele) şi personalul de la staţia de telegrizumetrie (echipament minier care primeşte la suprafaţă concentraţiile de gaze măsurate cu ajutorul captoarelor aflate în subteran) din cadrul minei.
Chicea a spus că personalul de la staţia de telegrizumetrie a fost audiat cu privire la datele pe care le deţine privind acumulările de gaz metan din mină.
Procurorul Ioan Nicodim de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a declarat, miercuri, după audieri, că în acest caz de amploare sunt o multitudine de ipoteze de lucru, dar este prematur să se refere în acest moment la una anume.
Potrivit acestuia, aceste ipoteze se vor restrânge odată cu avansarea în procedura de cercetare, fiindcă în urma audierilor şi a noilor probe apărute se schimbă datele cercetării de la o zi la alta.
"Nu au apărut diferenţe mari pe elemente esenţiale, în cazul declaraţiilor persoanelor audiate. Există doar anumite elemente care nu coincid sută la sută, dar care vor fi lămurite odată cu avansarea în cercetare. După prelevarea probelor, derularea anchetei va fi una liniară, adică se vor restrânge ipotezele actuale şi vom merge pe o singură ipoteză de lucru", a spus Nicodim.
Conform procurorului, miercuri au fost audiaţi artificieri, specialişti CAMS (cei care măsoară concentraţiile atmosferei miniere subterane) şi alte persoane care au legătură cu locul de muncă avariat, iar audierile vor continua joi, când probabil vor fi intervievate alte persoane care au avut contact cu locul de muncă în cauză.
În paralel, continuă ancheta derulată de inspectorii de muncă, iar coordonatorul echipei de cercetare, Nicolae Voinoiu, a precizat că şi miercuri au fost audiate persoane care au legătură cu activitatea din Mina Uricani, afirmând că pe parcursul derulării anchetei nu au fost sesizate atitudini rău intenţionate din partea celor intervievaţi.
Cinci mineri au murit, sâmbătă după-amiază, în urma unei explozii care a avut loc la Mina Uricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.
Cei cinci mineri au fost înmormântaţi marţi, în localităţile Lupeni şi Uricani, ziua respectivă fiind declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila.
Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani i-au audiat, luni, pe salvatorii minieri care au intrat în subteran, sâmbătă, după producerea deflagraţiei în urma căreia cinci mineri şi-au pierdut viaţa.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, că acumulările de gaze persistă la Mina Uricani, iar din acest motiv ancheta va dura, probabil, 30 de zile.
Medicii legişti din judeţul Hunedoara au finalizat, luni după-amiază, necropsiile în cazul tuturor celor cinci mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani, stabilind că trei dintre ei au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.
O echipă de salvatori minieri a intrat, miercuri, de două ori, în subteranul Minei Uricani, pentru a verifica zone adiacente locului în care au avut loc deflagraţiile de sâmbătă. Echipa a ieşit la suprafaţă fără probleme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO