Un ONG cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie non-guvernamentală care activează în domeniul juridic, cere Guvernului României retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor şi dezbaterea lor în Parlament.

Urmărește
604 afișări
Imaginea articolului Un ONG cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor

Un ONG cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor (Imagine: Croitoru Maran/ Foto Mediafax)

"Solicităm Guvernului retragerea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă şi supunerea lor spre dezbatere în cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparenţei şi a posibilităţii exprimării punctelor de vedere de către toţi actorii interesaţi", transmite Centrul de Resurse Juridice printr-un comunicat de presă.

Organizaţia susţine că nu este justificată promovarea măsurilor prin ordonanţă de urgenţă, "nefiind îndeplinite condiţiile pe care Constituţia le impune pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă".

"Chiar dacă măsurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constituţiei, prin intermediul unei legi adoptate în Parlament, în mod transparent şi cu asigurarea posibilităţii unei dezbateri publice reale, nu în secret, prin ordonanţă de urgenţă. Importanţa acestor propuneri, precum şi nivelul ridicat de interes public manifestat în cauză, exclud adoptarea lor într-o procedură de urgenţă, cu lipsa dezbaterilor", precizează CRJ.

Sursa citată susţine că măsurile pot avea efecte pozitive dacă sunt promovate în mod transparent şi cu bună-credinţă.

"Deşi în spaţiul public aceste noţiuni au ajuns să fie asociate automat cu subminarea luptei împotriva corupţiei, în realitate ele reprezintă o parte importantă a politicii penale a statului, politică ce poate fi relaxată în anumite situaţii, scopul său neputând fi niciodată doar maximizarea represiunii. Graţierea ar putea reprezenta o soluţie la condiţiile degradante din penitenciarele româneşti în măsura în care este gândită raţional şi cu bună-credinţă şi este coroborată cu alte măsuri de politică penală, cu întărirea sistemului de probaţiune, dar şi construirea unor noi spaţii de detenţie. În lipsa unor măsuri mixte, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate în viitorul apropiat, iar CEDO va constata aceleaşi încălcări ale drepturilor omului.În egală măsură, este adevărat faptul că diferite norme din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuie modificate fie în scopul punerii lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, fie pentru sporirea clarităţii textelor legale", explică CRJ în comunicatul de presă.

ONG-ul precizează că "modul în care Guvernul a ales să promoveze măsurile menţionate, precum şi conţinutul unora dintre acestea (de exemplu, graţierea pedepselor cu suspendare, care nu corespunde scopului declarat de decongestionare a penitenciarelor) afectează legitimitatea acestor propuneri şi nu permit adoptarea lor în forma actuală. În plus, modul de acţiune al Guvernului va contribui la consolidarea percepţiei publice negative asupra graţierii şi amnistiei, întărind ideea că aceste măsuri sunt inerent viciate, indiferent de conţinut sau de context".

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici