Un primar din Gorj a făcut plângere penală împotriva unei firme din Braşov pentru înşelăciune
Primarul din comuna gorjeană Turburea, Ion Bârcă, a făcut o plângere penală pentru înşelăciune împotriva unei societăţi din Braşov, după ce aceasta nu ar fi respectat un acord cadru pentru arhivarea documentelor, edilul şef considerând că astfel administraţiei publice i-a fost creat un prejudiciu.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Gorj, Daniel Tică, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că primarul localităţii gorjene Turburea a depus la Poliţie o plângere pentru înşelăciune împotriva unui societăţi comerciale din Braşov.
"Poliţiştii din Târgu Cărbuneşti fac verificări în cazul acestei plângeri, reclamantul afirmând că între Primărie şi societatea în cauză este încheiat un contract de prestări servicii pentru arhivarea de documente, iar din cauza nerespectării contractuale ar fi fost creat un prejudiciu", a spus Tică.
Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a făcut plângere la Poliţie deoarece consideră că administraţia sa a fost înşelată de către firma braşoveană, chiar dacă instanţa judecătorească le-a dat acestora câştig de cauză.
"Era vorba în acordul cadru despre arhivarea documentelor. Am făcut plângere penală pentru că eu consider că am fost înşelaţi, fiindcă în loc de arhivare electronică a documentelor avem două scanere, nici alea măcar performante. Ei ne-au dat în judecată şi au câştigat. În baza hotărârii judecătoreşti, eu am achitat contravaloarea facturii emise, dar nu şi penalităţile care se ridicau la peste 60.000 de lei", a precizat Bârcă.
Potrivit primarului, relaţia contractuală, respectiv un acord cadru care avea în vederea arhivarea documentelor, semnat între Primărie şi firma Sistem Electronic de Arhivare, de Criptare şi Indexare Digitalizată, datează din anul 2009.
"Fostul primar care s-a aflat în funcţie în anul 2009 (a murit - n.r.) a semnat acel acord cu firma din Braşov pentru arhivarea documentelor fără a citi cu atenţie ce este stipulat în act. Exista un paragraf în care era stipulată o penalizare de întârziere la plată de un procent pe zi. Noi avem la primărie de pe urma acestui acord două scanere a căror valoare nu poate depăşi 500 de lei. Cu toate acestea a fost emisă o factură de 10.000 de lei pentru prestări servicii", a spus Bârcă.
Potrivit acestuia, la momentul sosirii facturii la Primăria Turburea, conducerea administraţiei locale era asigurată în regim interimar de către viceprimarul în funcţie.
"Viceprimarul a trimis factura la contabilitate, iar aici a fost refuzată la plată pentru că nu respecta legea achiziţiilor publice, nu fusese organizată licitaţie pentru aceste servicii, nu exista un contract şi nici nu era prevăzută cheltuială în buget. Ulterior, societatea din Braşov a acţionat primăria în instanţă şi a câştigat procesul", a afirmat Bârca.
În situaţia Primăriei Turburea se află şi alte administraţii locale din Gorj.
Potrivit unor surse locale, edilii care au semnat acel acord "ca primarii, fără să analizeze oportunitate şi clauze", ar fi onorat în acest mod doar o rugăminte, o sugestie a fostului prefect de Gorj Victor Banta, susţinut de PNL (fostul primar de la Turburea fiind de altfel tot membru PNL).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO